Medvedev: Putin u Kremlju ne znači povratak u prošlost

"Što god se pričalo, to nije povratak u prošlost, to je nešto drugo: to je način da se izborimo sa izazovima koji su pred nama", kazao je Medvedev
202 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, Foto: Telegraph
Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, Foto: Telegraph
Ažurirano: 15.10.2011. 16:18h

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je danas da najavljeni povratak aktuelnog premijera Vladimira Putina u Kremlj 2012. za tu zemlju ne znači "povratak u prošlost".

"Što god se pričalo, to nije povratak u prošlost, to je nešto drugo: to je način da se izborimo sa izazovima koji su pred nama", kazao je Medvedev, a prenosi ruska televizija.

"Bio sam pravnik i mislio sam da dobro znam kako funkcioniše državni aparat. Prevario sam se, stvari su znatno teže i na neki način strašnije. Zato treba razmotriti kako promijeniti sistem državne uprave", objasnio je ruski predsjednik.

Medvedev, koga je Putin 2008. imenovao za svog nasljednika pošto nije mogao da se kandiduje poslije dva uzastopna mandata (2000-2008), istakao je i da je zagovornik korjenitih promjena u funkcionisanju državnog aparata.

Ruski predsjednik založio se za širu vladu u budućnosti u kojoj bi bilo i mjesta za one "koji se u potpunosti ne slažu sa nama".

Medvedev je rekao i da je svjestan činjenice da je razočarao neke od svojih pristalica kada se nije kandidovao za drugi mandat, imajući u vidu da se zalaže za modernizaciju i reforme u Rusiji.

"Znam da su neki od mojih pristalica, oni koji govore o neophodnosti promjena, osjetili izvjesnu razočaranost i napetost", kazao je.

Putin je krajem septembra, na kongresu stranke Jedinstvena Rusija, najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima u martu 2012. Kazao je i da će Medvedev, koji će biti na čelu liste Jedinstvene Rusije u decembru ove godine, postati premijer u njegovoj vladi.

Pošto je predsjednički mandat produžen sa četiri na šest godina, Putin teorijski može da u dva mandata ostane na čelu Rusije do 2024.

Bonus video: