Slovački parlament danas ponovo pokušava da ratifikuje EFSF

Radičova je pozvala Sulika i njegove mnistre, kako je rekla da budu muško i podnesu ostavke, ali oni su to odbili
67 pregleda 0 komentar(a)
slovačka, Foto: Slovakia1.wikispaces.com
slovačka, Foto: Slovakia1.wikispaces.com
Ažurirano: 13.10.2011. 09:16h

Slovački parlament ponovo će pokušati da ratifikuje novi zaštitni mehanizam za euro (EFSF), pošto su ga ove nedjelje minirali liberali, inače partner u vladi premijerke Ivete Radičove i time i oborili vladu.

Partijski šef Radičove, lider slovačke demokratske i hrišćanske unije, šef slovačke diplomatije Mikulaš Džurinda kazao je da glasanje može da se održi već danas.

Ratifikacija bi trebalo ovog puta da prođe glatko jer su se tri stranke vladajuće koalicije, izuzev liberala, dogovorile s liderom najjače stranke u slovačkom parlamentu, SMER bivšeg premijera Roberta Fica, da će Ficovi socijalisti glasati za ratifikaciju.

Ponovoljeno glasanje kategorično odbijaju liberali iz stranke Sloboda i Solidarnost predsjednika parlamenta Riharda Sulika koji su zapitali na šta to liči da se glasa o nečemu o čemu je već parlament odlučio sve dok Evropi ne bude odgovarao ishod glasanja

"Ne pretpostavljam da će biti prepreka da se glasa", kazao je i šef najmanjeg partnera u vladi Radičove, stranke slovačkih Mađara Most-Hid Bela Bugar.

Ponovoljeno glasanje kategorično odbijaju liberali iz stranke Sloboda i Solidarnost predsjednika parlamenta Riharda Sulika koji su zapitali na šta to liči da se glasa o nečemu o čemu je već parlament odlučio sve dok Evropi ne bude odgovarao ishod glasanja.

Radičova je pozvala Sulika i njegove mnistre, kako je rekla da budu muško i podnesu ostavke, ali oni su to odbili

Sad već bivša premijerka Radičova sastaće se s njim sjutra a očekuje da se će šef države povjeriti njoj i njenoj vladi da vode zemlju sve do prevremenih izbora.

Radičova je pozvala Sulika i njegove mnistre, kako je rekla da budu muško i podnesu ostavke, ali oni su to odbili i prema dosadašnjim nezvaničnim najavama Radičova će sjutra Gašparoviču predložiti da smijeni ministre a parlament će glasovima tri stranke vlade i Ficovih socijalista smijeniti Sulika s funkcije predsjednika parlamenta, pošto odbija da ode sam.

Tržišta su već povoljno reagovala na vijesti da je okončana neizvjesnost oko toga da li će Slovačka kao jedina od 17 članica eurozone blokirati stabilizaciju eura. Neizvjesnost je trajala kratko, svega nekoliko dana.

Ta vijest se odrazila prema izvještajima slovačkih medija pozitivino i na akcije u dalekom Japanu.

Bonus video: