U Berlinu pronađene nove podmetnute bombe

Seriji napada na linije Njemačke željeznice u Berlinu nema kraja. I danas, treći dan zaredom, pronađene su boce sa zapaljivom tečnošću.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 19:00h

U istragu se uključilo i Savezno državno tužilaštvo.

Savezno državno tužilaštvo iz Karlsruhea nadležno za terorizam i špijunažu, vodi istragu u slučajevima za koje se smatra da predstavljaju veliku prijetnju sigurnosti Savezne Republike Njemačke.

Istražitelji i nadležne vlasti međutim još uvijek tapkaju u mraku. I danas su na nekoliko mjesta uz regionalnu prugu pronađene boce sa zapaljivom tečnošću, a policija je saopštila da je jedna vjerovatno i ekslodirala. Ljudskih žrtava nije bilo.

Odgovornost za napade je preuzela jedna do sada nepoznata ljevičarska ekstremistička grupa, u jednom pismu, navodeći da se radi o akcijama u znak protesta. Ministarstvo unutrašnjih poslova je spriopćilo kako nema naznaka da se radi o novoj dimenziji lijevog ekstremizma.

"Zločinački, teroristički napadi"

Još u ponedjeljak i utorak su na berlinskoj željezničkoj stanici i brzoj liniji između Berlina i Hamburga otkrivene boce sa zapaljivom tečnošću kao i na linijama prigradske i regionalne pruge. Napadačima je očito bio cilj da blokiraju saobraćaj na ključnim punktovima u gradu, što im je privremeno i uspjelo jer je u više navrata saobraćaj morao biti obustavljen.

Od ponedjeljka, kada je serija napada krenula, kašnjenje je zabilježilo preko 300 vozova, a neke linije su i potpuno otkazane. Iako su atentatima bili pogođeni uglavnom vozoi na području Berlina i Brandenburga, kašnjenje se domino-efektom prenijelo i prema jugu i zapadu zemlje. Njemačka željeznica je oštro osudila napade i vidi sebe kao "žrtvu ekstremističkih zločinaca".

Ministar saobraćaja Peter Ramsauer izjavio je: "Bilo da su ovi napadi djelo lijevih ili desnih ekstremista, u mojim očima radi se o zločinačkim, terorističkim napadima koji prelaze u jednu novu dimenziju". Cilj im je, smatra on, da ugroze gradsku infrastrukturu i pogode time što je moguće više ljudi.

Bonus video: