Pala vlada Slovačke

Slovačka je glasala poslednja, a jedina je od 17 članica eurozone čiji parlament nije ratifikovao EFSF
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 07:23h

Slovački liberali iz stranke Sloboda i Solidarnost minirali su večeras kao jedini iz vladajuće koalicije ratifikaciju novog zaštitnog mehanizma za euro (EFSF), blokirali tako cijeloj eurozoni pomoć dužnicima i oborili time i vladu premijerke Ivete Radičove.

Slovačka je glasala poslednja, a jedina je od 17 članica eurozone čiji parlament nije ratifikovao EFSF i povećanje sredstava i garancija koja će biti na raspolaganju dužnicima u eurozoni sa 250 milijardi eura na 440 milijardi.

Za eurozonu to je samo privremena komplikacija, pošto je lider opozicionih socijalista, bivši premijer Robert Fico, obećao i danas u raspravi da će u sljedećem glasanju vjerovatno naredne sedmice njegovi poslanici obezbjediti većinu da sporazum o EFSF Slovačka ipak ratifikuje.

Ranije je tu ponudu uslovio ili temeljnim izmjenama u vladi ili radije prijevremenim izborima.

Od 124 prisutna poslanika za EFSF i povjerenje vladi glasalo je večeras samo 55 umjesto neophodnih 76 u jednodomnom parlamentu od 150 poslanika, a poslanici liberala napustili su u vrijeme glasanja salu.

Slovački parlament već je jednom "odbio Grke" u avgustu prošle godine. Tada pozajmica Atini, u vrijednosti od 817 miliona uvra u naredne tri godine, nije prošla u parlamentu jer su za nju glasala samo dvojica poslanika.

Bonus video: