I to je EU: Zašto je nes kafa bolja u Beču nego u Sofiji?

Testovi nad nekoliko brendova su pokazali da se sastojci mijenjaju od zemlje do zemlje. Jedino je milka bila identična u svih osam zemlja gdje su tekstovi sprovedeni
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 19:08h

Odbor Evropskog parlamenta za okolinu, javno zdravlje i sigurnost hrane pozvao je Evropsku komisiju da istraži diskriminatorsko ponašanje kada je u pitanju razlika u kvalitetu navodno identičnih prehrambenih proizvoda koji se prodaju na evropskom tržištu.

Iako je to relativno nepoznat fenomen u zapadnoj Evropi, potrošači u srednjoj i istočnoj Evropi se često žale na razlike u kvalitetu prehrambenih proizvoda koji bi trebalo da budu identični, objavio je Evropski parlament na svojim internet stranicama.

Rumunska eurozastupnica Elena Oana Antonesku uputila je Komisiji formalno pitanje o tom dvostrukom standardu, navodeći da je članovi porodice i prijatejji mole da im donese kvalitetnije proizvode iz Brisela.

Članovi Odbora EP-a za okolinu, javno zdravlje i sigurnost hrane razmotrili su prošle sedmice taj problem. Mađarski zastupnik Janos Ader istakao je da neki proizvođači zaista priznaju da koriste jeftinije sastojke za istočnoevropska tržišta.

Iz Evropske komisije su poručili da EU ne može da nametne jedan recept za sve, ali i da bi potrošači trebalo da budu informirani o sastavu prehrambenih proizvoda koje kupuju. Trenutno ne postoje propisi koji bi kažnjavali proizvođače koji imaju različite recepte za različita nacionalna tržišta.

Nedavni testovi koje je iniciralo Slovačko udruženje za zaštitu potrošača na koka koli, neskafi, milki i još nekoliko brendova, pokazala je da se sastojci mijenjaju od zemlje do zemlje, a jedino je milka bila identična u svih osam zemlja gdje su tekstovi sprovedeni - Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Bonus video: