EU: Rusija, Turska i Iran da ispune obećanja o prekidu borbe u Siriji

Sukob ulazi u osmu godinu i više od 13 miliona Sirijaca imaju potrebu za humanitarnom pomoći. Više od pet miliona izbjeglica raseljeno je izvan zemlje
69 pregleda 0 komentar(a)
EU, donacije za Siriju, Foto: Beta/AP
EU, donacije za Siriju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.04.2018. 11:10h

Evropska unija pozvala je danas Rusiju, Iran i Tursku da osiguraju da se prekinu borbe u Siriji dok su se u Briselu okupljali donatori na konferenciji za prikupljanje pomoći toj zemlji.

Sukob ulazi u osmu godinu i više od 13 miliona Sirijaca imaju potrebu za humanitarnom pomoći. Više od pet miliona izbjeglica raseljeno je izvan zemlje.

Predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini rekla je da Rusija, Iran i Turska imaju "posebnu odgovornost" da uspostave prekid vatre i pritisnu sirijskog predsjednika Bašara al Asada da se vrati za pregovarački sto.

"Primjećujemo eskalaciju vojnih aktivnosti što je upravo suprotno onome što su obećali ", rekla je Mogerini.

Oko 80 zemalja, organizacija i partnera koji podržavaju Siriju učestvuju u donatorskoj konferenciji pod nazivom "Podrška budućnosti Sirije i regiona" koja se održava u Briselu.

EU se nada da će skup dati podstrek zastalim mirovnim naporima pod pokriviteljtvom UN, pored prikupljanja humanitarne pomoći za Siriju i za njene susjede kao što su Liban i Jordan koji se bore da izađu na kraj sa milionima izbjeglica.

UN traže više od sedam milijardi dolara na ovoj konferenciji iako su donatori zamoreni od ubacivanja novca u sukob kome se ne vidi kraj. Njemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas rekao je da će njegova zemlja dati milijardu evra novih sredstava Siriji za 2018. godinu i godine koje slijede.

EU i drugi partneri odbijaju da pomognu sa ozbiljnom rekonstrukcijom u Siriji dok se ne obnove mirovni napori u Ženevi za okončanje sukoba.

Libanski premijer Saad Hariri rekao je da sitaucija Sirijaca jednostavno postaje sve gora.

"Gorka istina je da su se uprkos svim našim zajedničkim naporima uslovi pogoršali. Liban je i dalje veliki izbjeglički kamp", rekao je on.

Britanski ministar za Bliski isok Alister Bart složio se da su potrebe Sirije ogromne.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura upozorio je da bi sjeverna provincija Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika, mogla da predstavlja najnoviju humanitarnu krizu u regionu.

"Idlib je novi izazov, 2,5 miliona ljudi", rekao je on novinarima i dodao da su tamo žene, djeca i civili i da kriza prijeti.

De Mistura je izrazio nadu da će donatorska konferencija takođe biti prilika da se osigura da Idlib ne postane novi Alep, nova istočna Guta.

Sirijsa Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je 177.000 ljudi pobjeglo od borbi u istočnoj Guti od februra, a da su se ostali, uključujući oko 12.000 boraca premjestili u Idlib.

Bonus video: