I Njemci se dižu: Poziv na okupaciju Berlina, Kelna i Frankfurta

Prvi je na udaru Frankfurt na Majni, finansijski centar ne samo Njemačke, već se tamo nalazi i Evropska centralna banka (ECB)
62 pregleda 0 komentar(a)
Vol strit, Foto: Rojters
Vol strit, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.10.2011. 09:04h

Protesti koji su počeli u Njujorku pozivom na okupaciju Vol Strita, šire se i van granica Sjedninjenih Američkih Država (SAD), pa su i u Njemačkoj građani pozvani na okupaciju Frankfurta, Berlina i Kelna. Pokret protiv globalizacije ATTAC pozvao je građane na okupaciju više njemačkih gradova 15. oktobra.

Prvi je na udaru Frankfurt na Majni, finansijski centar ne samo Njemačke, već se tamo nalazi i Evropska centralna banka (ECB). Pozivu u pohod na Frankfurt priključila se i njemačka Stranka ljevice koja je saopštila da i Njemačkoj treba pokret koji će jasno reći da "mora doći kraj izrabljivanju čitave zajednice od strane finansijske mafije, špekulanata i onih deset hiljada ljudi koji su na vrhu", prenosi Biznis.ba.

ECB se nalazi u Frankfurtu

Ta stranka, nastala od bivših komunista Istočne Njemačke ujedinjenih s lijevom frakcijom koja se odcijepila od njemačkih socijaldemokrata, smatra kako se i u Njemačkoj mora čuti poziv za okupiranje Dojče banke i Komercbanka i kako će njena stranka "učiniti sve kako bi se formirao pokret koji bi i postavio takve zahtjeve".Dok u SAD-u građani ne izlaze samo na ulice, nego već postoje na stotine inicijativa na internet socijalnim mrežama, barem na Facebooku je odaziv na ovu njemačku inicijativu slabašan.I manje od sedam dana prije planiranog osvajanja finansijskog centra Njemačke na ovoj se socijalnoj mreži pojavilo tek nešto više od dvije hiljade korisnika kojima se ova inicijativa sviđa.

Bonus video: