Poljaci uhapšeni zbog podmetanja bombi u radnjama IKEA

Dvojica 39-godišnjih Poljaka uhapšeni su na sjeveru Poljske u Kujavsko-pomeranijskom vojvodstvu
0 komentar(a)
Bombaški napad na IKEA-u, Foto: Flickr
Bombaški napad na IKEA-u, Foto: Flickr
Ažurirano: 08.10.2011. 16:54h

Poljska policija uhapsila je dvojicu Poljaka osumnjičenih za bombaške atentate ovog ljeta na prodavnice namještaja IKEA širom Evrope, saopštio je danas poljski Centralni istražni biro.

Uhapšeni su prema saznanjima policije od 30. maja do septembra podmetali u prodavnice IKEA u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Njemačkoj i Češkoj ucjenjujući skandinavskog proizvođača namještaja da plati da bombe ne eksplodiraju.

Poslije posljednje podmetnute bombe u Pragu zahtijevali su šest miliona eura, a zaprijetili su daljim eksplozijama ako IKEA bude oklijevala da isplati novac

Dvojica 39-godišnjih Poljaka uhapšeni su na sjeveru Poljske u Kujavsko-pomeranijskom vojvodstvu.

Riječ je o jednom sitnijem kriminalcu koji je već došao u sukob sajzakonom zbog prodaje droga, dok je drugi, po svemu suedći mozak cijele joperacije, fakultetski obrazovan, poliglota, radio kao menadžer u nekoliko velikih kompanija.

"Uhvatili smo ih u automobilu. U njemu su imali brojne dokaze - laptopove, mobilne telefone ali i odjeću, perike i maske koje su koristili da se kamufliraju", kazao je danas novinarima šef poljske policije Andžej Matejuk.

On je dodao da su uhapšeni vrlo vješto otvarali račune i razumjeli se u transfere novca, tako da mogu da prate da li je novac koji su tražili kao otkupninu stigao.

Prve policijske ekspertize pokazuju da su tempirane bombe izrađene vrlo profesionalno. Bomba podmetnuta u prodavnicu u Pragu mogla je da povrijedi ljude u prečniku od 30 metara.

Bonus video: