Racija u predstavništvu "Gasproma" u Berlinu

Predstavnik "Gazprom-Germanija" je za njemački list rekao da ova firma "nema ništa da skriva"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 10:08h

Istražitelji Evropske komisije počeli su raciju u nejmačkom predstavništvu ruskog koncerna "Gasprom" u Berlinu zbog sumnje da se bavi nedopuštenim radnjama koje ometaju slobodnu konkurenciju na tržištu.

Prema pisanju internet-izdanja lista "Virtšaftsvohe", Evropska komisija u dokumentu od više stranica "Gasprom-Germaniji" prebacuje da zloupotrebljava svoju moć na tržištu i dogovaranjem o cijenama s pojedinim kompanijama ometa slobodnu konkurenciju.

Ove optužbe odnose se prevashodno na poslove s veletrgovcima u ovoj branši u zemljama centralne i istočne Evrope.

Pretres je počeo i u nekoliko drugih firmi - u Njemačkoj u kompanijama "E.on Rurgas" i "RWE", kao i u "Gaspromovom" preduzeću u Češkoj.

Predstavnik "Gasprom-Germanija" je za njemački list rekao da ova firma "nema ništa da skriva", da na raciju gleda "opušteno" i da će "otvoreno i konstruktivno sarađivati sa Evropskom komisijom".

Prijete kazne i do 10 odsto godišnjeg prometa

Slične izjave dali su i predstavnici "E.on Rurgasa" i "RWE-a" navodeći da "u potpunosti podržavaju provjeru" i "sarađuju sa Evropskom komisijom".

Sami predstavnici Evropske komisije nisu naveli o kojim firmama je riječ, već da se provjeravaju kompanije iz Centralne i Istočne Evrope koje se bave snabdijevanjem gasom, kao i isporukom i lagerovanjem gasa.

Saopšteno je samo da "Komisija strahuje da pojedina preduzeća primjenjuju nefer postupke koji ometaju konkurenciju".

Prema tumačenju njemačkog lista, ako se EU odluči da otvori formalni postupak protiv formiranja kartela, preduzeća bi mogla da budu primorana da plate kaznu i u visini od 10 odsto godišnjeg prometa.

Dogovori o cijenama i uslovima prodaje na štetu potrošača su propisima EU najstrožije zabranjeni.

Bonus video: