Ministar finansija Rusije Aleksej Kudrin podnio ostavku

Ruski ministar izjavio je juče da neće biti u sastavu nove vlade ako Medvedev postane premijer pod predsjedništvom Vladimira Putina.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 17:14h

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin podnio je danas ostavku koju je Kremlj odmah prihvatio, nakon što je izrazio svoje neslaganje s predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, javile su ruske agencije.

"Predsjednik Rusije potpisao je dekret koji se odnosi na ostavku potpredsjednika vlade i ministra finansija Alekseja Kudrina", rekla je portparolka ruskog predsjednika Natalija Timakova.

Medvedev je nekoliko sati ranije zatražio od Kudrina da tokom dana podnese ostavku ili potvrdi lojalnost vladi, poslije njegove jučerassnje izjave da neće biti dio nove vlade ako Medvedev bude, poslije Vladimira Putina, novi premijer.

"Ako se ne slažete s politikom predsjednika koji sprovodi politiku vlade, imate jednu mogućnost - da podnesete ostavku. Ako cijenite da ima neslaganja, možete da potpišete ostavku ovde i sada", rekao je Medvedev, a prenijela agencija Itar-tas.

"Morate sami da odlučite brzo i da mi danas date odgovor: ili ćete poći od zaključka da sporovi o kojima ste govorili ne postoje, i onda ćete morati da to objasnite, ili ako razlike postoje, ne vidim drugo rješnje", dodao je predsjednik.

Kako je prenijela ruska agencija, Kudrin je rekao da namjerava da o tom pitanju razgovara sa premijerom Putinom, na šta je Medvedev kazao da je on "predsjednik i da on donosi takvu vrstu odluka".

Ruski predsjednik rekao je to na jednom sastanku u Dmitrivgradu na kojem je bio prisutan i Kudrin, dva dana poslije najave da će se Putin kandidovati za predsjednika na izborima u martu sljedeće godine.

Ruski ministar izjavio je juče da neće biti u sastavu nove vlade ako Medvedev postane premijer pod predsjedništvom Vladimira Putina. "Ne vidim sebe u toj novoj vladi. Niko mi inače nije ništa predložio.

" Mislim da zbog nesuglasica koje imam, neću biti dio vlade", rekao je Kudrin.

Kudrin, koji je ministar finansija od 2000. godine, prvi je visoki zvaničnik koji je izrazio nezadovoljstvo najavom da Putin i Medvedev namjeravaju da zamijene funkcije poslije predsjedničkih izbora 2012. godine.

Ministar je rekao da "bezuslovno odbija" da služi vladi Medvedeva, s kojim ima "brojne nesuglasice oko ekonomskepolitike".

Medvedev je predložio prije dva dana na kongresu vladajuće partije Jedinstvene Rusije premijera Putina za kandidata na predsjedničkim izborima u martu 2012. godine.

Putin je predložio Medevdeva (46) 2008. godine za predsjednika države pošto nije mogao da se kandiduje za uzastopni treći predsjednički mandat.

Reformom Ustava 2008. godine, dužina predsjedničkog mandata će od 2012. godine biti šest umjesto četiri godine. Teorijski gledano, Putin (58) bi mogao da se kandidaduje i 2018. i tako ostane na vlasti do 2024. godine.

Putin je ranije na kongresu stranke saopštio da će Medvedev voditi listu stranke na parlamentarnim izborima u decembru.

Medvedev je rekao da je "spreman da se angažuje u praktičnim poslovima vlade" a to je protumačeno da će on biti novi premijer Rusije, odnosno da će on i Putin zamijeniti sadašnje rukovodeće funkcije.

Do izbora 2008. godine Medvedev je bio premijer, a Putin predsjednik Rusije.

Medvedev je rekao da je sadšnja odluka o kandidaturi Putina " davno zamišljena i realno zasnovana".

Ministar Kudrin je ranije danas ipak ublažio prethodno iznijeti stav i u izjavi za televiziju Rusija danas (Russia Today) na engleskom jeziku, kazao da želi da pomogne u reformama.

"Rekao sam da sam spreman da radim sa bilo koje funkcije ako će to pomoći napretku u reformama.. a ne isključivo u vladi", kazao je.

Bonus video: