Njemačka štampa negativno ocjenjuje papinu posjetu

Nefleksibilnost oko pitanja poput celibata svještenika, zaređivanja žena, odnosa s protestantima, upućuju na to "da sve ostaje kako je i bilo", piše "Mannheimer Morgen"
0 komentar(a)
Njemačka štampa, Foto: Guardian
Njemačka štampa, Foto: Guardian
Ažurirano: 26.09.2011. 09:14h

Njemačka štampa uglavnom ocjenjuje neuspješnom prvu službenu papinu posjetu rodnoj zemlji, posjetu koja nije ispunila očekivanja Njemaca.

"Sveti Otac nije ispunio očekivanja vezana uz njegovu posjetu rodnoj zemlji", piše dnevnik "Financial Times Deutschland".

"Iako su očekivanja bila možda 'prevelika', Benedikt XVI nije napravio čak ni skroman potez odgovarajući kritičarima. Za njega je očito bilo važnije da ojača zadnja uporišta Crkve nego da uvjerava skeptike", dodaje "Financial Times Deutschland".

Nefleksibilnost Benedikta XVI oko glavnih pitanja koja potresaju Crkvu u njegovoj zemlji, poput celibata svještenika, zaređivanja žena, odnosa s protestantima, upućuju na to "da sve ostaje kako je i bilo", piše "Mannheimer Morgen".

Dnevni tabloid "Bild", koji je snažno podržavao Jozefa Racingera nakon njegovog izbora za poglavara rimokatoličke crkve, ipak je pisao "o više od 300.000 osoba koje su vidjele papu uživo i milionima koji su pratili njegove govore i molitve na televiziji".

Bonus video: