Bugarskoj i Rumuniji blokiran ulaz u Šengen zonu

Ovo je drugi put u godinu dana da su ih one članice EU koje su ujedno u Šengenu, odbile, iako su u međuvremenu ispunile paket uslova koji se od njih tražio
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 17:27h

Kako se i očekivalo, Holandija i Finska su, na Savjetu ministara, blokirale ulazak Bugarske i Rumunije u Šengen zonu.

Ovo je drugi put u godinu dana da su ih one članice EU koje su ujedno u Šengenu, odbile, iako su u međuvremenu ispunile paket uslova koji se od njih tražio.

U gestu simboličkog protesta, Rumunija je najprije zabranila uvoz tulipana, a zatim i ostalog cvijeća iz Holandije.

Prvo je trebalo da se oslobe luke i aerodromi, a odluka da li mogu da se ukinu granice na tlu, trebala je da se donese 31. jula 2012.

Na kamionima na granici, rumunski naučnici sada provode bakteriološke testove i to će trajati još oko sedmicu dana, poručili su juče Evropskoj komisiji.

Ovaj ulazak u Šengen zonu bio je specijalno pripreman, trebao je biti postepen i ovjeravan po fazama.

Evropska komisija je, nakon ekspertskih misija koje je slala u te zemlje, konstatovala da su one ispunile sve šta je trebalo.

Prvo je trebalo da se oslobe luke i aerodromi, a odluka da li mogu da se ukinu granice na tlu, trebala je da se donese 31. jula 2012.

Nemaju povjerenja u rumunske promjene

Ali, uoči dolaska u Brisel, parlamenti Holandije i Finske naložili su svojim ministrima da ne smiju propustiti Rumuniju i Holandiju u bezcarinsku zonu.

Iako nije nemoguće da u tom potezu ima antibalkanse ksenofobije na koju se Bugarska i Rumunija često tuže, ipak Holandija nije posve bez argumenta.

U svim ekspertskim izvještajima o kretanjima organizovanog kriminala iz šireg regiona Jugoistočne Evrope koja obuhvata i dio Turske, glavno ishodište i glavno žarište na Balkanu je rumunska luka Konstanca.

Oni naprosto nemaju povjerenja da je došlo do kvalitativnih promjena u Rumuniji , iako priznaju da su tehnički uslovi ispunjeni.

Oni naprosto nemaju povjerenja da je došlo do kvalitativnih promjena u Rumuniji , iako priznaju da su tehnički uslovi ispunjeni.

Slično vrijedi i za Bugarsku. Prije tri godine, kad su se birali poslanici za Evropski parlament, na bugarskim izborima figurisali su i kandidati za koje se zna da su mafijaški šefovi, neki su se kandidovali iz zatvora, a bio je i jedan za kojeg se sumnja da je izvršitelj naručenih ubistava.

Naime, da su slučajno bili izabrani u Evropski parlament, dobili bi imunitet na pet godina i naravno, ugled. Građani ih nisu birali, ali sve to, koliko god bilo smiješno, dovoljno je zastrašujuće da se to EU državama dugo pamti.

Bonus video: