Eskplozije u Dagestanu: Šest mrtvih, više povrijeđenih

Na televizijskim snimcima se vide ostaci dva uništena automobila i krv po pločniku, kao i oštećene fasade okolnih zgrada
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 08:51h

Šest ljudi je poginulo, a najmanje 50 policajaca i civila je povrijeđeno u tri eksplozije u blizini zgrade regionalnog Ministarstva unutrašnjih poslova u Mahačkali, glavnom gradu ruske republike Dagestan, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

U eksploziji prvog automobila bombe ubijeno je najmanje četvoro ljudi, a u dvema drugim eksplozijama, izvedenim na isti način, život je izgubio jedan policajac i jedan civil, prenio je Rojters.

U napadima je povrijeđeno najmanje 50 ljudi.

Na televizijskim snimcima se vide ostaci dva uništena automobila i krv po pločniku, kao i oštećene fasade okolnih zgrada.

Pucnjava i eksplozije su uobičajeni u nemirnom Dagestanu, a lokalne vlasti veruju da iza nasilja stoje kriminalne grupe i islamisti povezani sa Čečenijom.

Pobunjenici se bore za nezavisnost islamske države u regionu Severnog Kavkaza, nastanjenom pretežno muslimanima.

Moskva je 1990-ih godina vodila dva rata protiv separatističkih pobunjenika u Čečeniji, iz koje su se nemiri proširili i na susjedni Dagestan i Ingušetiju.

Pobunjenici su preuzeli odgovornost za samoubilački bombaški napad na moskosvskom aerodromu Domodedovo, u kojem je u januaru ubijeno 37 ljudi.

U prošlogodišnjem dvostrukom napadu na moskovski metro poginulo je 40 ljudi.

Bonus video: