Grb bivšeg Sovjetskog saveza ne može u EU

Evropski sud pravde je podsjetio da se u Mađarskoj, naprimer, srp, čekić i petokraka smatraju "simbolima despotizma"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 18:21h

Grb bivšeg Sovjetskog saveza sa srpom i čekićem i crvenom petokrakom ne može da se upotrebljava kao obilježje u zemljama EU, jer se smatra "politički nekorektnim", odluka je Evropskog suda pravde u Strazburu.

"Obilježje mora da bude odbijeno ukoliko je u suprotnosti sa javnom politikom ili prihvaćenim principima moralnosti u nekom dijelu EU ili, u pojedinim slučajevima, u jednoj zemlji članici", glasi odluka suda, prenosi AFP.

Evropski sud pravde donio je odluku o žalbi jednog ruskog dizajnera kojem je 2006. Evropski biro za registraciju robnih marki OHIM odbacio zahtjev da sovjetski grb koristi kao zaštitni znak.

U obrazloženju se navodi da bi korišćenje sovjetskih simbola bilo u suprotnosti sa javnom politikom i prihvaćenim principima moralnosti od strane većeg dijela javnosti u zemljama EU koje su bile pod sovjetskim režimom.

Evropski sud pravde je podsjetio da se u Mađarskoj, naprimer, srp, čekić i petokraka smatraju "simbolima despotizma" i da je njihovo korišćenje suprotno javnoj politici

Bonus video: