Iako se turska protivi Kipar će uskoro početi sa bušenjem nafte

Kipar: Imamo podršku za eksploataciju nafte i gasa

Kiparska ministarka spoljnjih poslova Erato Kazaku Markulis izjavila je danas da međunarodna zajednica uprkos protivljenju Turske podržava planove Kipra za istraživanja nalazišta nafte i gasa kod njegovih obala.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 21:58h

Kazaku Markulis je rekla da je međunarodna zajednica Kipru pružila podršku i za istraživanja mineralnih nalazišta koja se nalaze blizu nalazišta nafte u izraleskim vodama.

"Mi u ovom trenutku imamo vrlo zadovoljavajuću političku podršku za ove akcije", rekla je ona kiparskoj državnoj televiziji.

Kiparska ministarka je rekla da je oprema firme Nobl Enerdži (Noble Energy) čije je sjedište u Hjustonu, stigla na Kipar gde će uskoro početi sa bušenjem nafte.

Kazaku Markulis je dodala i da je kiparska vlada o ovim koracima obavijestila predstavnike Evropske unije i Savjeta bezbjednosti UN.

Izaslanica UN na Kipru Liza Batenhejm je nakon današnjeg razgovora između lidera turskih Kiprana Derviša Eroglua i predsjednika Kipra Dimitrisa Hristofijasa rekla da UN apeluju da se problem riješi na miran način, i izrazila uvjerenje da bi od svakog nalazišta koristi imali i turski i grčki Kiprani.

Turska je juče saopštila da će sa turskim dijelom Kipra potpisati sporazum o uspostavljanju pomorske granice, ukoliko se na jućnom dijelu ostrva nastave istraživanja nalazišta nafte i gasa pod morem.

Kiparska ministarka spoljnjih poslova je rekla da takva odluka ne bi bila u skladu sa međunarodnim pravom i da njena država ima pravo da nastavi sa istraživanjem.

Kipar je 1974. godine podijeljen na sjeverni - turski i južni - grčki dio nakon što je je Turska okupirala sjever ostrva odgovarajući na puč grčkih nacionalista koji je ugušen istog dana, a čiji je cilj bio da Kipar pripoje Grčkoj.

Kipar je jedna od država članica Evropske unije, ali privilegije članstva za sada uživa samo južni dio zemlje. Sjeverni turski dio Kipra je kao državu priznala samo Turska.

Turske vlasti su u više navrata naglašavale da bi od svakog istraživanja naftnih i gasnih nalazišta trebalo da profitira sjeverni dio Kipra, i upozorila da bi bušenje nafte moglo da ugrozi pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Kiparska vlada je saopštila da bi turski Kiprani mogli da djelimično profitriaju od eventialnih izvora nafte i gasa, kada bude postignut dogovor o sjevernom dijelu ostrva. Prema mišljenju kiparske vlade, planovi za eksploataciju nafte i gasa mogu da doprinesu postizanju dogovora.