Berluskoni: Ljevica uništava Italiju

Berluskoni je ovu izjavu dao tokom posjete Briselu, za koju kritičari kažu da je predstavljala izgovor da izbjegne pojavljivanje pred sudom u Rimu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 17:16h

Premijer Italije je novinarima rekao da je došao u Brisel i Strazbur da bi "uvjerio evropske institucije" da njegova vlada ulaže napore da smanji visok budžetski deficit, koji je zabrinuo finansijska tržišta.

"Opozicija kritikuje budžetske mjere samo s jedinim ciljem - da ošamari vladu, ne vodeći računa o tome da udara Italiju", rekao je Berluskoni poslije razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompijom.

Opozicija ima "jasnu namjeru da uništi imidž premijera, ali ona uništava Italiju", rekao je on i dodao da će predlog mjera štednje do 2013. godine biti sjutra predstavljen parlamentu.

Van Rompij je pozdravio korake ka smanjenju dužničke krize koje je načinila Italija i rekao da je riječ o "ambicioznom" paketu važnom "ne samo za Italiju, već i za cijelu eurozonu".

Italijanski premijer potom se u Strazburu sastao s predsjednikom Evropske komisije Žose Manuelom Barosom i predsjednikom Evropskog parlamenta Buzekom.

"Posvećenost italijanske vlade postizanju balansiranog budžeta do 2013. godine je važan pokazatelj i opredjeljenosti i ambicioznosti", naveo je Baroso u saopštenju poslije sastanka i dodao da mu je Berluskoni predstavio niz mjera.

Italijanska opozicija i mediji naveli su da je Berluskoni zakazao sastanke u inostranstvu kako bi izbjegao pojavljivanje pred tužiocima u Rimu, koji su s njim željeli da razgovaraju kao s navodnom žrtvom ucjene italijanskog biznismena Đanpaola Tarantinija.

Tarantini, koji je uhapšen 1. septembra, osumnjičen je da je tražio na stotine miliona eura od Berlsukonija u zamjenu za ćutanje o detaljima sa žurki u Berluskonijevim vilama.

Posjeta Berluskonija Briselu i Strazburu nazljutila je i ljevičare u Evropskom parlamentu.

"Činjenica da Berluskoni pokušava da iskoristi evropske institucije za lične ciljeve je problematična", rekao je lider grupe socijaldemokrata u EP Martin Šulc.

Berluskoni je negirao da je bio žrtva ucjene, rekavši da je jedino pokušavao da pruži finansijsku pomoć Tarantiniju i njegovoj porodici.

Bonus video: