Predložena zabrana prodaje "jakih" piva u finskim radnjama

Od bolesti koje su u vezi sa konzumiranjem alkohola godišnje umire oko 3.000 Finaca, a stručnjaci smatraju da bi predložena mjera taj broj smanjila
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 18:31h

Stručnjaci finskog Nacionalnog instituta za zdravlje se zalažu da bude zabranjena prodaja piva i drugih alkoholnih pića sa više od 3,5 odsto alkohola u domaćim prodavnicama prehrambenih proizvoda, ne bi li bila smanjen sve veći broj smrtnih slučajeva kao posljedica pretjeranog opijanja.

Trenutno je u finskim prehrambenim radnjama dozvoljena prodaja pića sa sadržajem alkohola do 4,7 odsto, javlja Rojters.

Od bolesti koje su u vezi sa konzumiranjem alkohola godišnje umire oko 3.000 Finaca, a stručnjaci smatraju da bi predložena mjera taj broj smanjila za oko 350 osoba.

Slična mjera je uvedena u Švedskoj još 1977, a rezultat je bilo smanjenje brojnosti smrtnih slučajeva izazvanih alkoholom.

Konzumiranje alkohola u Finskoj je između 1968. i 2009. godine utrostručeno.

Godišnja potrošnja čistog alkohola po stanovniku iznosi oko 10,2 litra.

Stručnjaci smatraju da bi ograničenjem sadržaja alkohola po prodavnicama na 3,5 odsto, potrošnja alkohola u Finskoj bila smanjena za devet odsto.

Ova mjera bi državi koristila jer bi zaposleni manje odsustvovali sa posla, a zdravstveni troškovi bili manji, tvrde zagovornici ovakvog kursa.

U industriji piva došlo bi do izvjesnog smanjenja broja zaposlenih, ali bi se u restoranima pojavila potreba za povećanjem radne snage.

Bonus video: