Nemiri zbog mjera štednje: Jajima i petardama na banke u Italiji

Premijer Silvio Berluskoni se bori da usvoji bolne mjere štednje ne bi li spriječio finansijski kolaps u grčkom stilu
66 pregleda 0 komentar(a)
nemiri, italija, Foto: Rojters
nemiri, italija, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.09.2011. 19:40h

Demonstranti su se u Italiji sukobili sa policijom, palili zastave i bacali jaja i dimne bombe na banke, što bi, kako su rekli, mogla biti najava eskalacije javnih nereda pošto je smanjenje javnih troškova donijelo nevolje porodicama.

Premijer Silvio Berluskoni se bori da usvoji bolne mjere štednje ne bi li spriječio finansijski kolaps u grčkom stilu. Demonstranti smatraju da bi to moglo dovesti do nemira poput onih koji su zabilježeni na ulicama drugih evropskih zemalja pogođenim mjerama štednje, javila je agencija Rojters.

Desetine hiljada štrajkača, studenata i penzionera pridružilo se marševima u gradovima od Palerma do Torina, iskazujući protivljenje predloženom paketu mjera štednje od 45,5 milijardi eura i neslaganje sa Berluskonijevom vladom.

Rojters navodi da demonstracije u Italiji nisu dostigle stepen onih koje su u Španiji organizovale grupe poznate kao „indignados“ ili masovnih okupljanja na Trgu Sintagma u Atini koji su izazvali nasilne sukobe. Međutim, pojedini u Rimu očekuju da se gnjev pojača ukoliko se nastavi pritisak na domaćinstva.

Ne odustaju, prkose naredbama

Štrajk protiv plana štednje, koji je prošlog mjeseca predložila Berluskonijeva vlada, kako bi do 2013. dovela budžet u ravnotežu, organizovao je najveći italijanski sindikat CGIL.

„Žele da ćutimo, ali mi nećemo odustati“, poručila je predsjednica sindikata Suzana Kamuzo na okupljanju u Rimu. „Čak i da paket mjera štednje bude usvojen, mi ćemo se okupljati na trgovima dan za danom“.

Nekoliko demonstranata se sukobilo sa policijom u Torinu. Demonstranti u Palermu su palili zastave sindikalnih organizacija koje su odbile da učestvuju u štrajku.

Jaja i petarde su bacani na kancelariju Banke Italije u Napulju, gdje je nekoliko policajaca ranjeno. Demonstranti su, takođe, gađali jajima i dimnim bombama sjedište najveće italijanske Unikredit banke u Milanu.

Bonus video: