Njemci štede i na kobasicama sa karijem: Rađe kuvanje gledaju na televiziji

Prije 50 godina za namirnice su izdvajali 50 odsto plate. Takođe oni više ne jedu ono što su jeli prije pola vijeka
0 komentar(a)
kobasice sa karijem, Foto: Dojče Vele
kobasice sa karijem, Foto: Dojče Vele
Ažurirano: 04.09.2011. 14:57h

Kada je riječ o jelu i piću, Njemci su škrti. Samo oko 11 odsto svojih prihoda troše na hranu, najmanje u Evropi.

Prije 50 godina za namirnice su izdvajali 50 odsto plate. Sada sve manje izdvajaju za hranu, ali to nije jedina stvar koja se promjenila, Njemci više ne jedu ono što su jeli prije pola vijeka, piše Dojče Vele.

Takozvani karivurst, kobasica s karijem, još uvek je klasika brze hrane u Njemačkoj. U ovoj zemlji se godišnje konzumira oko 60 miliona kobasica.

Takozvani karivurst, kobasica s karijem, još uvek je klasika brze hrane u Njemačkoj.

Međutim, ima i izuzetaka: "Stvar je u uživanju u hrani i svega oko hrane. To je to. Ovo nije neka okultna družina. Mi smo društvo koje voli da se druži.“ Vilfrid Perške, opisuje sastanak članova kluba Slou fud. U Njemačkoj ima više od 6000 sljedbenika trenda "spore hrane".

Ferdinand Frajher fon Loe – dugogodišnji član kluba ustupio je za sastanke svoje prostorije u Bonu. "Ja sam manje-više odrastao na selu, još uvek imam u sjećanju i u ustima, ukuse, kao što je ukus svježeg mleka, a ne onog iz kesice. Ovo je izvorna, regionalna hrana. Voće, povrće i ostalo, ne dolazi iz Južne Afrike i Argentine, raste ovdje. Uživanje igra najvažniju ulogu, naravno, ali je važan i ekološki aspekt. To znači da čovjek potroši što manje energije za proizvodnju, transport i spremanje hrane.“

Članovi kluba Slou fud vole da kuvaju i po tome se razlikuju od većine Njemaca. Njemci radije odlaze u teretanu ili igraju tenis, umjesto da vrijeme troše na kupovinu i pripremu hrane.

Njemci godišnje za proizvode organske hrane potroše šest milijardi eura.

Paralelno se razvija i jedan drugi trend: Bio hrana. Njemci godišnje za proizvode organske hrane potroše šest milijardi eura.

To znači tri puta više u posljednjih deset godina. Osim toga, u Njemačkoj postoji i velika grupa gurmana ili barem onih koji troše mnogo novca za delikatese.

U Njemačkoj dakle cvetaju ekstremi – s jedne strane jeftina i brza hrana, s druge strane delikatesi i organska hrana. Samo je zlatna sredina, dobra domaća kuhinja, gotovo izumrla.

Bonus video: