STATUS BORAVKA

Živite u Njemačkoj, a niste iz EU? 1. septembra dobijate čip-karticu

Zahtjevi za dobijanje eAT-a će se, baš kao i uobičajene papirne dozvole boravka, podnositi kod nadležne kancelarije za strance
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 18:11h

Od 1. septembra 2011. u Njemačkoj će važiti elektronski lični dokument o statusu boravka u zemlji (tzv. eAT). Umjesto naljepnice u pasošu, svi građani iz zemalja koje nijesu članice EU dobijaju čip-karticu.

Na kartici će stajati biometrijska fotografija i dva otiska prsta vlasnika eAT-a. U kombinaciji s PIN-om to bi, smatraju vlasti, trebalo da spriječi zloupotrebu novog dokumenta. I to skupog! Građani će prilikom podnošenja zahtjeva morati da plate i do 110 eura.

Zahtjevi za dobijanje eAT-a će se, baš kao i uobičajene papirne dozvole boravka, podnositi kod nadležne kancelarije za strance. Po procjenama Savezne kancelarije za migraciju i izbjeglice, obrada zahtjeva će trajati i do šest nedjelja. Plastični čip će se proizvoditi isključivo u berlinskoj Saveznoj štampariji.

I djeci uzimaju otiske prstiju

Ko ubuduće bude želio da produžiti dozvolu boravka, mora lično da podnese zahtjev i lično da preuzme eAT. To važi i za najmlađe. Od šest godina starosti djeca će morati da daju svoje otiske prstiju, a svi mališani koji navrše deset godina moraju sami da potpišu zahtjev za dodjelu eAT-a. Djeca mlađa od šest godina ne moraju prisustvovati podnošenju zahtjeva.

Nadležne institucije moraju u rukama imati dokaz o postojanju djeteta, kaže Filip Spaušus, portparol Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U određenim slučajevima to bi značilo i da djevojčice i dječaci ipak moraju navratiti u prostorije nadležne kancelarije za strance.

Nužnost davanja otiska prsta je propis Evropske Unije, baš kao i uvođenje elektronskih dokumenata. Po navodima Savezne kancelarije za migraciju i izbjeglice, upisivanje biometrijskih podataka trebalo bi da "ojača" vezu između vlasnika dokumenta i samog dokumenta i smanji broj mogućih manipulacija i zloupotreba.

Nakon uvođenja eAT-a planirano je i normiranje dozvola boravka na teritoriji cijele EU. Nova pravila važe isključivo za one strance koji dolaze iz zemalja koje nijesu članice Evropske Unije, koji posjeduju ograničenu ili neograničenu dozvolu boravka.

Komunikacija preko interneta

Slično kao i kod novih ličnih dokumenata u Njemačkoj se uz pomoć eAT-a na internetu mogu obaviti i neki administrativni poslovi, pod uslovom da je vlasnik novih dokumenata stariji od 16 godina.

Na čip se može snimiti elektronski potpis, kojim se na webu dokazuje identitet vlasnik kartice čime je moguća i komunikacija s državnom upravom ili privredom.

Svi oni koji žele da koriste te funkcije moraju imati i uređaj za čitanje kartice kao i odgovarajući program "AusweisApp", koji trenutno postoji na njemačkom i engleskom jeziku.

Savezna kancelarija za migraciju i izbjeglice na svojoj internet stranici naglašava da su lični podaci na eAT-kartici sigurni i na internetu. Ko ne želi da rizikuje da treće (neovlaštene) osobe dođu u posjed osjetljivih podataka, jednostavno može "isključiti" online-funkciju.

Odredba EU-a iz 2008.

Uvođenje eAT-a ne znači da "papirne" dozvole boravka ubuduće više neće važiti.

Novu čip-kartica se mora zatražiti tek uoči isteka važenja postojeće dozvole boravka, a najkasnije do 30. aprila 2021. Ko je dobio neograničenu dozvolu boravka, svoju čip-karticu će svejedno morati da mijenja (obnavljati) svakih deset godina.

Evropska Unija je odredbu o uvođenju elektronskih dozvola boravka donijela 18. aprila 2008.

U početku je planirano da nove, čipovane dozvole budu uvedene Njemačkoj u maju 2011. Termin je odložen za nekoliko mjeseci zbog potrebe za detaljnijom kontrolom ugrađenog čipa.