Papina posjeta odlaže glasanje o spašavanju eura

Opozicija je, takođe, pokazala spremnost da prihvati odluku o promjeni termina glasanja o spornim merama za spas evropske valute i reformama
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 08:11h

Poslanici demohrišćanskog bloka u njemačkom Bundestagu predlažu da se parlamentarna odluka o glasanju o novim instrumentima fonda za spas eura odloži.Oni traže odlaganje za oko sedmicu kasnije, na 29. septembar, zbog posjete pape Benedikta XVI Njemačkoj.Opozicija je, takođe, pokazala spremnost da prihvati odluku o promjeni termina glasanja o spornim merama za spas evropske valute i reformama koje, kako navode mediji, treba da doprinesu da EFSF bude fleksibilniji.

Merkelova suočena sa rastućom opozicijomNjemački kancelar Angela Merkel je, pred glasanje u Bundestagu, suočena sa rastućom opozicijom u sopstvenim redovima, gdje postoje kritike da bi reformama EFSF mogla da budu ograničena prava Bundestaga.

Iz redova njenih koalicionih partnera liberala zatraženo je da Bundestag, pri spasu evra, igra veću ulogu i da svaku novu mjeru pri reformi EFSF mora da odbori Bundestag ili Odbor za budžet. Merkel je zbog dužničke krize eura otkazala svoj put u Rusiju, planiran za 7. septembar, pošto će tog dana Savezni ustavni sud u Karlsrueu odlučivati o pravima parlamenta pri pomoći za spas eura. Istog dana Merkelova utreba da u generalnoj debati Bundestaga govori o svom kriznom menadžmentu i vladinoj politici.

Galerija

Bonus video: