Francuska uvodi porez na slatka bezalkoholna pića

Porez na Coca Colu i hamburger uvelo je nekoliko američkih država, a i ostale razmišljaju da ih slijede po tom pitanju
65 pregleda 0 komentar(a)
Coca Cola, Foto: Shutterstock.com
Coca Cola, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.08.2011. 16:44h

U okviru reforme poreskog zakona vlada Francuske predviđa uvođenje poreza na bezalkoholna pića sa sadržajem šećera, objavljeno je u Parizu. Kompanije "Coca-cola" i "PepsiCo" šokirane su ovakvim mjerama borbe za zdravlje nacije, izvještavaju francuski elektronski mediji.

Francuska vlada, koja je već pokrenula reformu poreskog sistema uvođenjem specijalnog poreza za bogataše, na tome se neće zaustaviti. Premijer zemlje Fransua Fižon već je predložio uvođenje poreza na slatka bezalkoholna pića.

Službeni Pariz na ovaj način želi da "ubije dvije muve jednim udarcem" - pobrine se za zdravlje nacije i popuni budžet. Očekuje se da će novi porez, koji će stupiti na snagu početkom iduće godine, državnu kasu popuniti sa 120 miliona eura.

Prema proračunima Nacionalne asocijacije prehrambene industrije poreska stopa ćeiznositi četiri centa za bocu od pola litre.

Visina poreza ne izgleda visoka, ali sama ideja je izazvala uzbunu među svjetskim proizvođačima gaziranih osvježavajućih pića. Generalni direktor "Coca-cole" u Francuskoj i predsjednik Nacionalnog saveza bezalkoholnih pića Tristan Farbe osudio je uvođenje takvog poreza uz napomenu da će kompanije proizvođači ispaštati tuđe grijehe.

Sličnu izjavu dao je i predstavnik "PepsiCo". Predsjednik francuskog "Orangina-Schweppes" Gug Petrini je mogući porez uporedio sa bokserskim "aperkatom".

Ideja slatkog poreza uostalom nije nova, porezi na nezdrave artikle postoje u Danskoj i Mađarskoj. Porez na Coca Colu i hamburger uvelo je nekoliko američkih država, a i ostale razmišljaju da ih slijede po tom pitanju.

Bonus video: