Bivši kancelar Kol napao politiku Angele Merkel

Bivši njemački kancelar Helmut Kol, pokretačka snaga evropske integracije 90-ih, danas je javno napao spoljnju politiku Angele Merkel, tvrdeći da joj nedostaje smjer i da bi mogla potkopati njemački uticaj.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 11:16h

Kolove kritike na račun njegove bivše štićenice mogu se smatrati vrhom nezadovoljstva konzervativaca politikom Angele Merkel, koji su posebno ogorčeni zbog načina na koji je rješavala dužničku krizu eurozone.

"Njemačka već nekoliko godina nije predvidljiv faktor", kazao je Kol u razgovoru za list "Internationale Politik".

"Ogromne promjene u svijetu ne mogu biti izgovor za nedostatak stava ili ideje o tome gdje pripadate i kuda idete", dodao je. "Njemačka gubi uticaj kod SAD-a", objašnio je Kol. "Nisam mogao ni da sanjam da će američki predsjednik posjetiti Evropu a da se i ne zaustavi u Njemačkoj.

"Moramo da pazimo da ne prokockamo sve", poručio je Kol.

Merkel je odgovorila na te kritike podsjećajući prvo na Kolovu veliku ulogu u ujedinjenju Njemačke i integraciji Evrope, ali je potom dodala da "svako vrijeme ima svoje posebne zahtjeve".

"Hrišćansko-liberalna vlada sa odlučnoću radi na savladavanju izazova ovog vremena, zajedno s našim partnerima u Evropi i svijetu", rekla je Merkel za Zidojče cajtung.

Bonus video: