S.Koreja spremna da uvede moratorijum na testiranje nuklearki

Ako budu nastavljeni međunarodni pregovori o nuklearnom programu te zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 08:08h

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev razgovarao je danas sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong-Ilom koji je u subotu doputovao u višednevnu posjetu Rusiji.

Glavne tema samita su bila pitanja vezana za oblast energetike i ruske pomoći u hrani. Razgovori dvojice državnika održani su u vojnoj bazi Ulan-Ude u ruskoj republici Burjatiji, u Sibiru, udaljenoj 5.500 kilometara od Moskve, gdje su budisti većinsko stanovništvo.

"Hvala što ste došli", rekao je Kim na početku razgovora sa Medvedevim koji se vode u Ulan-udeu u ruskoj republici Burjatiji udaljenoj 5.500 kilometara od Moskve, gdje su budisti većinsko stanovništvo.

"Sve je to naša zemlja, a još kada razgovaraju partneri i susjedi, razdaljine tada nisu važne", rekao je Medvedev aludirajući na ogromnu površinu ruske države.

Sjevernokorejski vođa doputovao je u subotu svojim oklopnim vozom u posjetu Rusiji. On je već u dva navrata boravio u toj zemlji 2001. i 2002.

Portparol ruskog predsjednika izjavio je nakon razgovora Medvedeva i Kim Džong Ila, da je Sjeverna Koreja spremna da nastavi razgovore o nuklearnom razoružanju "bez prethodno postavljanih uslova".

Rusija je jedna od članica šestočlane grupe zemalja koje nastoje da ubijede Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog programa u zamjenu za pomoć i bezbjednosne garancije. Tu grupu osim Rusije čine još Kina, Južna Koreja, SAD i Japan.

Nakon razgovora sa Kim Džong Ilom, Medvedev je rekao da Sjeverna Koreja podržava projekat izgradnje gasovoda koji bi prenosio ruski gas do Južne Koreje. Taj gasovod bi bio dugačak 1.700 kilometara početnog kapacietat od deset milijardi kubnih metara godišnje.

"Kako sam ja razumio, Sjeverna Koreja je zainetersovana za realizaciju takvog jednog trilateralnog projekta uz učešće Rusije i Južne Koreje", rekao je Medvedev podsjetivši da je delegacija ruskog Gasproma nedavno boravila u Pjongjangu.

Ruski predsjednik je razgovore sa sjevernokorejskim šefom države ocijenio "otvorenim" i "suštinskim".

Rusija je prošle sedmice najavila da će Sjevernoj Koreji dodijeliti humanitarnu pomoć od 50.000 tona pšenice. Prvi dio te pomoći je već stigao u Pjongjang a ostatak će biti isporučen do kraja septembra.

Bonus video: