Na SP u kajaku i kanuu pustili nacističku himnu Njemačke

Njemačke kajakašice Ana Knora i Debora Ničeokom svječanosti dodjele medalja, iz razglasa čule: "Deutschland, Deutschland über alles!"...
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 14:27h

Njemačke kajakašice Ana Knora i Debora Niče nisu mogle da vjeruju kad su na najvišem postolju, tokom svječanosti dodjele medalja, iz razglasa čule: "Deutschland, Deutschland über alles!"...

Skandalozna greška, kako prenosi index.hr, odigrala se na Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje se održava u mađarskom Segedu, nakon što su Njemice iz Lajpciga, odnosno Berlina pobijedile u utrci neolimpijskog dvojca na 1000 metara.

Njemačka je delegacija u nevjerici reagovala žestoko:"Bio sam užasnut. Tako nešto ne možemo prihvatiti", rekao je slektor njemačke reprezentacije Rainer Kisler.

Njemci su u subotu, dan nakon incidenta, dobili službeno izvinjenje predsjednika Svjetske kajakaške federacijae Hozea Perurene Lopeza, kao i njegova mađarskog kolege Etela Barata.

Predsjednik Njemačke kajakaške organizacije Tomas Konicko objasnio je nakon svega da se u dva navrata sam ponudio organizatorima za preslušavanje himne, ali su ga Mađari oba puta lakonski odbili rekavši mu da znaju što rade.

Kad je prva njemačka zlatna posada stala na postolje, zaorila je prva strofa njemačke himne, koja je iz nje službeno izbačena i zauvijek zabranjena, baš kao i druga, još davne 1952. godine, zbog konotacija na nacističku diktaturu u Njemačkoj (1933.-1945.).

Otad je u upotrebi ostala treće strofa, koja umjesto o dominaciji njemačke rase govori o jedinstvu, pravdi i slobodi, piše index.hr.

Bonus video: