Jak franak smanjuje prihode crkvenih organizacija

Predsjednik Svjetskog savjeta crkava (SSC) Olaf Tvajt obavijestio je 350 crkava članica o teškoćama s kojima se suočava ta organizacija zbog promjene kursa
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 11:26h

Jačanje švajcarskog franka utiče i na prihode i rad crkvenih organizacija sa sjedištem u Ženevi, a neke razmatraju i smanjenje broja zaposlenih, prenosi Vjerska informativna agencija (VIA).

Predsjednik Svjetskog savjeta crkava (SSC) Olaf Tvajt obavijestio je 350 crkava članica o teškoćama s kojima se suočava ta organizacija zbog promjene kursa.

Sjedište ovog ekumenskog tijela je od osnivanja u Ženevi.

Crkve članice 70 odsto svojih godišnjih obaveza plaćaju u drugim valutama, a u najnovijim okolnostima njihov doprinos je izgubio dio vrijednosti, pa je Tvajt pozvao sve saradnike da preduzmu drastične mjere štednje.

U slične teškoće zapao je i Luteranski svjetski savez, čije je sjedište takođe u Ženevi i predstavlja 70 miliona protestanata u svijetu, dok Konferencija evropskih crkava (KEK), sa centralom u istom gradu, preispituje svoje programe.

Dugi pregovori o budžetu SAD i strah od nove recesije, kao i dužnička kriza u EU doveli su do slabljenja dolara i eura i jačanja švajcarskog franka koji se, uz japanski jen smatra jednom od najsigurnijih valuta.

Švajcarska centralna banka pokušala je da većom ponudom franaka smanji pritisak na svoju valutu, ali sa za sada skromnim rezultatima.

Bonus video: