Najpopularniji "sport" u Grčkoj je utaja poreza

U septembru će vlada usvojiti zakon kojim će obezbijediti sredstva i instrumente u borbi protiv ove masovne pojave
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 07:32h

Grčka je riješila da se obračuna sa utajom poreza u zemlji.

Kako prenosi "Dojče vele" na meti su brojni preduzetnici i kompanije, ali biće provjeravani i građani. Svi treba da računaju sa daleko većom kontrolom naplate poreza.

Grčki parlament će kako je najavljeno u septembru usvojiti oštriji zakon, koji će to i omogućiti. Prema nekim procjenama, zbog utaje poreza, državni budžet biva uskraćen za preko 20 milijardi eura godišnje.

Astrolog sa računom od četiri miliona

Spisak onih koji izbjegavaju plaćanje poreza je sve veći. To nisu samo bogati ljekari ili advokati, i profesori i prosvetni radnici će morati da polažu račune Poreskoj službi, koja se posebno naoštrila da utvrdi da li u narodu veoma popularni astrolozi, koji zarađuju milione, uredno plaćaju porez.

Grčka je sve dublje u recesiji i pod hitno joj je potreban novac

"Poreske službe su istrajne u svojoj namjeri i ne radi se ni o kakvoj medijskoj kampanji", kaže Tanos Tsiros, finansijski stručnjak iz Atine.

Uostalom, grčkoj vladi nije preostalo više opcija u potrazi za dodatnim izvorima prihoda. U svakom slučaju je to nemoguće učiniti kod građana sa malim primanjima, pogotovo ne penzionerima. Grčka je sve dublje u recesiji. Pod hitno joj je potreban novac.

Plan postoji, još samo da se sprovede

Upućeniji tvrde da poreski organi nemaju dovoljno jaku infrastrukturu i kadar koji bi bio u poziciji da odgovori tom izazovu

Ali i njegov nasljednik Evangelos Venizelos riješen je u borbi protiv utajivača poreza, smatra Tsiros.

"Venizelos je potvrdio da će sprovesti trogodišnji plan svog prethodnika", kaže ovaj finansijski stručnjak.

U septembru će vlada usvojiti zakon kojim će obezbijediti sredstva i instrumente u borbi protiv ove masovne pojave. Ubuduće bi, pored ostalog, svi građani morali da imaju potvrdu o imovinskom stanju.

Ali njome neće biti obuhvaćeni samo podaci o prihodima i imovini, veći i o investicijama, poslovanju, vlasništvu akcija ili prihodima od autorskih prava.

Na osnovu toga bi poreske službe u svakom trenutku mogle da provjere da li je poreski obveznik izmirio obaveze. Doduše, upućeniji tvrde da poreski organi nemaju dovoljno jaku infrastrukturu i kadar koji bi bio u poziciji da odgovori tom izazovu.

"Ali to baš i nije tačno", kaže glavni inspektor u državnoj upravi Leandros Rakintzis, koji uživa u velikom povjerenju među građanima.

Previše poreskih organa

Grčka ima čak i previše poreskih organa, jer su se mnogi ministri u prošlosti trudili da uspostave poresku službu u svojoj izbornoj jedinici. Danas ima poreskih inspektora koji sjede skrštenih ruku.

Da borba protiv utaje poreza već daje rezultate potvrđuje podatak da su poreski inspektori na mnogim grčkim ostrvima provjerili poslovanje 705 malih privrednika i taverni i u 490 slučajeva utvrdili nepravilnost u plaćanju poreza

U međuvremenu je u ruralnim oblastima utaja poreza uzela maha. Svi znaju kome mogu da se obrate za pomoć u izbjegavanju plaćanja poreza.

Vlada planira da osnuje firme koje bi se specijalizovale za borbu protiv utaje poreza. Nekadašnji sudija Upravnog suda Rakintzis ima drugi predlog, koji bi za državu navodno bio povoljniji.

Spriječiti sukob interesa

"Državni službenici koji su u nekom srodstvu ili u prijateljskim odnosima sa građanima čije imovinsko stanje treba da provjere skloni su da popuste", tvrdi Rakintzis.

Zato bi u zakonu trebalo da postoje instrumenti koji bi spriječili svaki mogući sukob interesa. To je ranije u grčkim državnim službama bila praksa.

Da borba protiv utaje poreza već daje rezultate potvrđuje podatak da su poreski inspektori na mnogim grčkim ostrvima provjerili poslovanje 705 malih privrednika i taverni i u 490 slučajeva utvrdili nepravilnost u plaćanju poreza. Najviše na Rodosu.

Tamo je nepravilnosti bilo u gotovo svim radnjama. I na ostrvu Kitnos su mnogi preduzetnici morali da plate kazne zbog utaje poreza.

Bonus video: