UMJETNIČKI IZRAZ

Pjevač grupe "Behemoth" oslobođen optužbi zbog cijepanja Biblije

Poljska se smatra izrazito religioznom sredinom i ocijenjuje se da je Katolička crkva u toj zemlji veoma socijalno-politički snažna
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 18:16h

Sud u Poljskoj oslobodio je danas optužbi pjevača jedne hevi metal muzičke grupe koji je tokom koncerta pocijepao Bibliju. Sud je ocijenio da je to bio oblik umjetničkog izražavanja u skladu sa stilom njegovog benda.

Pjevač grupe "Behemot" Adam Darski, koji koristi umjetničko ime Nergal, bio je optužen za povredu vjerskih prava nakon što je pocijepao Bibliju na koncertu u Gdanjsku 2007. godine.

Poljska se smatra izrazito religioznom sredinom i ocijenjuje se da je Katolička crkva u toj zemlji veoma socijalno-politički snažna.

Darski je prošle godine proglašen nevinim, ali se tužilaštvo žalilo na presudu. Sud je danas potvrdio oslobađajuću odluku.

Na snimku sa koncerta vidi se kako Darski baca pocijepane stranice u publiku i traži od posjetilaca koncerta da ih zapale.

Poljska agencija PAP prenijela je da je Darski nazvao Bibliju "knjigom obmana", a crkvu "kriminalnom sektom".

Sudija Krištof Vjećkovski rekao je da sud ne želi da ograniči slobodu izražavanja, niti pravo da se kritikuje religija.

"Veoma mi je drago što je razum trijumfovao nad vjerskim fanaticima u mojoj zemlji. Treba obaviti još mnogo posla prije nego što stvari budu dovedene na svoje mjesto", napisao je Nergal na engleskom jeziku na veb sajtu svog benda.