Hag oslobodio zamrznuti libijski novac za kupovinu ljekova

Ljekovi koji će biti kupljeni za taj novac biće proslijeđeni civilima u gradovima koje drže pobunjenici, ali i u onima koji su pod kontrolom snaga odanih Gadafiju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 18:53h

Holandska vlada oslobodila je 100 miliona eura iz zamrznutih fondova režima libijskog lidera Moamera Gadafija kako bi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kupila ljekove za narod Libije.

Ministar spoljnjih poslova Holandije Uri Rozental rekao je da je taj potez holandske vlade bio odgovor na hitni apel SZO i dodao da je njegova zemlja prva koja je to učinila.

Rozental je naveo da je Holandija bila u mogućnosti da oslobodi zamrznuti novac samo pošto je dobila odobrenje od Komiteta za sankcije UN.

Ljekovi koji će biti kupljeni za taj novac biće proslijeđeni civilima u gradovima koje drže pobunjenici, ali i u onima koji su pod kontrolom snaga odanih Gadafiju.

Rozental je ukazao da oslobađanje fondova u Norveškoj iz Libijske inostrane banke, koja ima imovinu širom svuheta, pokazuje kako sankcije treba da funkcionišu.

"Uvijek kažem da sankcije treba da odsjeku režim, ali bez nanošenja štete stanovništvu. To je upravo ono što se ovdje dešava. Zamrznuti Gadafijev novac iskorišćen je da se spasu životi Libijaca", rekao je Rozental.

On je dodao da su mjeseci borbi između pobunjenika i Gadafiju odanih snaga doveli zdravstveni sistem zemlje u očajno stanje, kao i da postoji ogromna potreba za ljekovima i medicinskim materijalom.

SZO je u prošlomjesečnom izvještaju dala sumornu sliku zdravstvene situacije u Libiji, pogođenom građanskim ratom.

Ta organizacija je ukazala da su u konfliktu ozbiljno oštećene mnoge bolnice, kao i da je došlo do masovnog egzodusa radnika migranata, naročito medicinskih sestara.

Ti faktori, u kombinaciji sa "akutnom nestašicom ljekova i medicinskog materijala doveli su do kolapsa primarne zdravstvene mreže", naveo je SZO.

Bonus video: