Vitalij Kličko spreman da oživi ukrajinsku opoziciju

Njegova opoziciona partija Udarac je prošle jeseni osvojila mjesta u lokalnim parlamentima 15 od 24 ukrajinska regiona
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 20:17h

Kada je Vitalij Kličko ove nedjelje prošao jednom kijevskom ulicom, svi su se okretali za njim privučeni njegovom ogromnom pojavom. Pozdravio je simpatizere mahnuvši im šakom veličine tanjira, dobro poznatom po nokautiranju 39 protivnika tokom profesionalne bokserske karijere.

Međutim, kako je prenio „Njujork tajms“ razlog Kličkovog boravka u ukrajinskoj prijestonici nije bila nova borba, niti je tamo pozdravljao obožavaoce. Svojim gromkim glasom, on je govorio o ukrajinskoj politici, koristeći beskrajni niz bokserskih analogija koje su se ovdje pokazale kao veoma primamljive.

Njegova opoziciona partija Udarac je prošle jeseni osvojila mjesta u lokalnim parlamentima 15 od 24 ukrajinska regiona.

Iznad cenzusa

Na državnom nivou, po riječima njegovih saradnika, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da njegova partija ima podršku oko 4,5 odsto potencijalnih birača – što nije pretjerano impresivno, ali je dovoljno da se pređe granica od 3 odsto koliko je potrebno za kvalifikaciju za parlamentarne izbore zakazane za sljedeću godinu.

Kličko se sada bori da ujedini razbijenu ukrajinsku opoziciju. On je naklonjen proevropskim integracijama i podržava ukrajinski kao nacionalni jezik. Međutim, kako se navodi u članku „Njujork tajmsa“, izgleda da je njegov glavni argument to što je jak, visok i što nikada nije bio na nekoj javnoj funkciji u zemlji.

Nije normalno da opozicionari idu u zatvor

Njegova filozofija je bliska onoj koju je zastupao Muhamed Ali, takođe politički angažovan bokser: Letim kao leptir, ujedam kao pčela

Kličko, koji je prošle nedjelje prekinuo svoje redovne treninge i vratio se iz Austrije u Kijev da govori protiv hapšenja Timošenkove, kaže da je u politiku ušao kako bi oživio ovdašnju iznurenu opoziciju.

„Prosto nije normalno da opozicioni političari jedan za drugim završavaju u zatvoru“, kazao je čuveni bokser u nedavnom intervjuu, aludirajući na ono što zagovarači vladavine prava označavaju kao obračun vlade predsjednika Viktora Janukoviča sa opozicionarima. Međutim, on je odmah dodao da podržava političke slobode, a ne Timošenkovu lično.

„Naravno, shvatamo da Timošenkova nije svetica. Postoje i negativni aspekti njenog ponašanja. Sadašnja vlast i opozicija koji s vremena na vrijeme zamijene mjesta zaslužuju jedni druge.“

Popularnost vlade opada

Onaj koji udara ne pobjeđuje, kazao je Kličko...

„Popularnost vlade opada, ali narod ne želi da glasa za Narandžastu grupu. Eto prilike za novu ličnost.“

Ukrajina je mnogo raznolikija od Bjelorusije, podijeljena između proruskog istoka i proevropskog zapada. To znači da čak i ukoliko Janukovič pokušava da sprovede političku konsolidaciju, slično onome što je uradio Vladimir Putin u Rusiji, dok se njegovi kritičari bore, to će najvjerovatnije potrajati.

Paradoksalno, čini se da je hapšenje Timošenkove udahnulo novi život opoziciji, pošto je oko desetak stranaka formiralo privremeni savez Komitet za otpor diktaturi kako bi izrazilo protest.

Pobjeđuje onaj koji izbjegava udarce

Vitalij Kličko (40) i njegov brat Vladimir, takođe bokser, su sportski heroji u Ukrajini. Kličko, koji govori četiri jezika i doktor je sportskih nauka – zbog čega je na svom sajtu kao profesiju naveo „dr Gvozdena pesnica“ – nije imao uspješan politički početak, pošto je dva puta izgubio u trci za mjesto gradonačelnika Kijeva. Kao što je slučaj sa mnogima u Ukrajini, i njegova politika je prešpla put od entuzijazma do razočarenja u „Narandžastu revoluciju“.

Njegova filozofija je bliska onoj koju je zastupao Muhamed Ali, takođe politički angažovan bokser: Letim kao leptir, ujedam kao pčela.

„Onaj koji udara ne pobjeđuje“, kazao je Kličko. „Pobjeđuje onaj koji izbjegava udarce.“

Bonus video: