FrancuskA BERZA

Nema više prodavanja akcija „na prazno“

Četiri evropske zemlje zabranile su tkz.prodaju akcija na prazno. Francuska berza najavila je da će zabraniti ovakvu prodaju na 15 dana, a sličnu zabranu nameravaju da uvedu i Italija, Španija i Belgija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 12:57h

Namjera je da se zabranom ovakvih špekulacija smire tržišta akcija. Prodaja na prazno, inače, nije zabranjena pravilima o poslovanju na berzama, ali povezana sa širenjem glasina o kretanjima kurseva, odnosno kamata predstavlja kršenje berzanskih pravila.

Kod prodaje na prazno špekulanti se, u stvari, klade na pad kurseva akcija, moneta ili državnih obveznica, pri čemu prethodno nisu kupili ili pozajmili bilo koji od vrednosnih papira. Takve prodaje na prazno mogu dramatično da ubrzaju pad kurseva akcija.

Francuske vlasti nadležne za kontrolu poslovanja na berzi, AMF, prve su najavile da će na 15 dana zabraniti takvu prodaju akcija banaka i osiguravajućih društava.

Riječ je o kompanijama AXA, April grup, BNP Pariba, Kredit agrikol, Sosijete ženeral i nekim drugim. Prije par dana su se proširile glasine da velika banka Sosijete ženeral ima problema sa likvidnošću što je izazvalo novu lavinu rasprodaja na evropskim berzama.

Špekulisanje

Prema mišljenju stručnjaka finansijski vrijednosni papiri, na primer, akcije banaka ili osiguravajućih društava, mogu se iskoristiti za špekulisanje u vezi sa privrednom snagom neke zemlje.

„Ako neko, na primjer, želi da se kladi na gubitke kod francuskih državnih obveznica, prodaja na prazno (akcija) francuskih banaka obećava veoma mnogo“, kaže menadžer jedne velike evropske banke.

Inače, francuske banke demantovale su glasine o finansijskim problemima, a rejting agencije potvrdile su visoki bonitet zemlje.

Šef AMF Žan Pjer Žuje izjavio je da su investitori pokušali proteklih dana da testiraju otpor Francuske i da je ona zabranom prodaja na prazno „veoma odlučno odgovorila“.

Evropska kontrola poslovanja na berzama, ESMA, zatražila je juče od članica EU informacije o prodaji na prazno i klađenjima na kurseve akcija što je nagovijestilo mjere koje su uslijedile.

Međutim, dramatični potresi u trgovanju akcijama banaka teško da će dovesti do generalne zabrane prodaje na prazno u EU, saznaje se u nadležnim vlastima.

Poslije velikog pada kurseva na atinskoj berzi su prodaje na prazno zabranjene prošlog ponedjeljka na dva mjeseca.

Inače, prodaja na prazno akcija i državnih obveznica članica eurozone u Njemačkoj je od prošlog ljeta zakonom potpuno zabranjena. Takvu zabranu uvodila je već i Francuska – od septembra 2008. do februara ove godine.