Na ulicama Bratislave desetine hiljada ljudi: Traže ostavku šefa policije i specijalnog tužioca

Organizatori najmasovnijih protesta od plišane revolucije 1989. godine ponovili su da ponovo izlaze na ulice, makar u dva grada, jer ostavke i promjena vlade nisu dovoljni
0 komentar(a)
Bratislava, Slovačka, proces, Foto: Reuters
Bratislava, Slovačka, proces, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2018. 18:27h

Poslije serije demonstracija širom Slovačke povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice, nekoliko desetina hiljada Slovaka izašlo je danas ponovo na ulice Bratislave da zahtijeva ostavku šefa policije i specijalnog tužioca, koje smatraju preprekom nalaženju krivaca za brutalno ubistvo mladog para.

A u mjestu Humene na istoku Slovačke demonstranti su se okupili da zahtijevaju okončanje mafijaške prakse zastrašivanja seljaka i zloupotrebe eurodotacija u agraru, koje na istoku zemlje dobijaju italijanska mafija Ndrangeta i lokalni moćnici povezani s vladajućom strankom SMER, o čemu je pisao ubijeni Kucijak.

Organizatori najmasovnijih protesta od plišane revolucije 1989. godine ponovili su danas da ponovo izlaze na ulice, makar u dva grada, jer ostavke i promjena vlade nisu dovoljni.

Protesti su izbili poslije ubistva Jana Kucijaka i Martine Kušnirove 21. februara, a pod pritiskom desetina hiljada Slovaka iz nedjelje u nedjelju, sredinom marta pala je vlada premijera Roberta Fica.

Predvodnici protesta "Za pristojnu Slovačku", učenica Karolina Farska i aktivista Juraj Šeliga apelovali su na novog premijera Petera Pelegrinija i novog ministra unutrašnjih poslova Tomaša Drukera da smijene šefa policije Tibora Gašpara, i zatražili da specijalni tužilac Dušan Kovačik podnese ostavku.

"Tibor Gašpar je simbol nesposobnosti policije i nepovjerenja u nju. Naši zahtjevi su i dalje nezavisna istraga ubistva Jana i Martine i zato tražimo smjenjivanje Tibora Gašpara, nezavisnu inspekciju i da se promijeni način na koji se postavlja šef policije", kazali su Farska i Šeliga pred oko 35.000 Slovaka na Trgu Slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi.

Demonstranti su na tom protestu podržali i 60 novinara javnog servisa RTVS, koji su u otvorenom pismu upozorili da novo rukovodstvo na njih vrši političke pritiske, otkako je na čelo RTVS došao bivši direktor javne novinske agencije TASR Jaroslav Reznik.

Novinar nedjeljnika Trend Marijan Laško upozorio je na protestu u Bratislavi da su pristojni novinari i pristojni mediji u ovih osam nedelja od ubistva svog kolege pošteno odradili posao i da zahvaljujući njima sada i građani i vlasti znaju za razne afere visokih zvaničnika. Između ostalog, da je Antonino Vadala iz Ndrangete, koji je uhapšen na zahtjev Italije, mogao da švercuje kokain u isporukama voća zato što ima veze u carini.

"Da su šef policije Tibor Gašpar i specijalni tužilac Dušan Kovačik radili svoj posao, ne bi im bili potrebni novinari da od njih saznaju za sumnje u vezi s važnim osobama. Neki govore da ljudi na trgovima žele da majdanizuju Slovačku i da izvedu prevrat. A jedino što ti skupovi traže jeste da budemo zemlja kakva po Ustavu treba da budemo - demokratska i pravna država", kazao je Laško.

Bonus video: