SVE ZA INFORMACIJU

Britanskim agentima bilo dozvoljeno mučenje zatvorenika

Mogli da na osnovu procjene važnosti informacije koju traže odrede količinu bola koju će nanijeti zatvoreniku
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 10:21h

Britanski obavještajci su prilikom ispitivanja zatvorenika mogli da na osnovu procjene važnosti informacije koju traže odrede količinu bola koju će nanijeti zatvoreniku, otkriva tajni dokument britanske vlade, koji je objavio londonski list "Gardijan".

Iz dokumenta se vidi kako je agentima britanskih obavještajnih službi MI5 i MI6 bilo dozvoljeno da izvlače informacije iz zatvorenika koji su bili ilegalno mučeni u inostranstu.

Detalji te politike ispitivanja, koju je vlada primjenjivala skoro deceniju, bili su držani u strogoj tajnosti, jer su previše osjetljivi da bi bili javno objavljeni tokom istrage o ulozi Velike Britanije u mučenjima zatvorenika.

Visoki obavještajni zvaničnici i ministri su bili zabrinuti da bi britanska javnost bila izložena većem riziku od terorističkih napada kada mi islamisti znali za takvu politiku, piše "Gardijan".

"Ukoliko postoji mogućnost da će informacija biti ili jeste dobijena mučenjem zatvorenika, negativne posljedice mogu uključivati svaki eventualni štetni uticaj na nacionalnu bezbjednost ukoliko bi se javno objavila činjenica da agencija dobija informacije u takvim okolnostima", piše u tajnom dokumentu.

Otkrivanje tih informacija bi moglo narušiti i ugled obavještajnih agencija i ugroziti njihovu ekikasnost, dodaje su u dokumentu.

Zbog nedovoljne transparentnosti tokom istrage o umiješanosti britanskih obavještajnih službi i vladinih funkcionera u zlostavljanju zatvorenika osumnjičenih za terorizam, organizacije za zaštitu ljudskih prava najavile su da će otkazati saradnju.

Oko 10 organizacija za ljudska prava, uključujući "Amnesti internešenel" i "Hjuman rajts voč", saopštili su da neće više dostavljati dokazni materijali ili prisustvovati sastancima tima koji organizuje istragu koja tek treba da počne.

Odluku o tome koje će informacije otkrivene tokom istrage biti objavljene imaće sekretar kabineta.

U dokumentu koji je objavio "Gardijan" priznaje se da su agenti MI5 i MI6 mogli da prekrše britansko i međunarodno pravo tražeći informacije od zatvorenika u stranim agencijama, za koje se znalo da su primenjivale torturu.

Tajna politika ispitivanja prvi put je predata britanskim obavještajnim agentima u Avganistanu u januaru 2002. godine, čime im je omogućeno da nastave ispitivanje zatvorenika za koje su znali da su ih mučili pripadnici američke vojske.

Politika je djelimično promijenjena kasnije te godine, a zatim je proširena 2004, kada je postalo jasno da značajan broj britanskih muslimana, radikalizovanih poslije invazije na Irak, planira napade protiv Velike Britanije.

Promjene su opet unijete u julu 2006. godne, tokom istrage o navodnoj zavjeri o obaranju aviona iznad Atlantika, prenosi britanski list.

U dokumentu se navodi da agenti moraju da dobiju dozvolu stranih agencija, viših zvaničnika, a u nekim slučajevima čak i ministara za djela za koje mogu da predvide da će rezultirati mučenjem i kršenjem zakona.

U donošenju odluke o davanju dozvole, obavještajne agencije će "odmjeriti rizik mučenja i rizik da će djela zvaničnika biti nezakonita nasuprot potrebi predložene akcije", navodi se u tajnom dokumentu.