Švajcarska smanjuje vrijednosti svoje valute

Švicarska banka će značajno povećati ponudu franka na monetarnom tržištu, a namjerava da poveća i bankarske depozite po viđenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 15:49h

Švajcarska centralna banka (SNB) danas je preduzela agresivne korake za zaustavljanje rasta kursa švajcarskog franka, tvrdeći da jačanje nacionalne valute ugrožava razvoj privrede i povećava negativne rizike stabilnosti cijena u zemlji.

Švajcarska centralna banka je saopštila da je franak »veoma precijenjen u ovom trenutku«, i da će ciljani nivo tromjesečnog Libora pomaknuti nadomak nule što je više moguće, odnosno da će smanjiti njegov ciljani raspon sa sadašnjih od 0 do 0,75 posto na između 0 i 0,25 posto.

Istovremeno će se značajno povećat ponuda švajcarskog franka na monetarnom tržištu u idućih nekoliko dana. Biće uvećani i bankarski depoziti po viđenju, sa trenutnih otprilike 30 na 80 milijardi franaka.

U svom saopštenju SNB navodi da će nastaviti da pažljivo pratiti razvoj situacije na valutnim tržištima i preduzeti dalje mjere protiv jačanja franka, ako to bude potrebno«

Jutros je na valutnim tržištima zbog ovoga kurs eura ojačao 1,8 posto prema švajcarskom franku, na 1,061 franak. Kurs dolara je ojačao 1,4 posto, na 77,6 centima.

Švajcarski franak smatra se sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim privrednim vremenima. S eskalacijom dužničke krize u eurozoni i mogućim smanjivanjem američkog kreditnog rejtigna, franak ove godine niže rekordne nivoe i prema euru i prema dolaru.

Bonus video: