"Vijesti" u Amsterdamu: Porez na seks donosi preko milijardu dolara godišnje

Djevojke u izlozima igraju uz muziku, kucaju poruke na mobilnom telefonu ili jednostavno pričaju jedna sa drugom uz čašicu pića
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 11:53h

Gradu sa najviše muzeja po glavi stanovnika na svijetu, samo porez na seks donosi preko milijardu dolara svake godine.

Usluga djevojaka u amsterdamskim izlozima košta 50 eura za petnaest minuta, 80 za pola sata.

Podrazumijeva se seks, uz korišćenje sterilisanog dildoa, iskuvanog donjeg rublja na krevetu na kojem, prema propisima, mora da bude jastuk.

Radno vrijeme seksualnih radnica je 40 sati nedjeljno. One državi plaćaju porez od 1996, a mogu da dižu kredite za nove poslovne poduhvate, imaju pravo na štrajk, ali i da odbiju mušteriju.

Oko 1.300 izloga u Holandiji

Red Light district, u kojem se nalaze izlozi sa mahom atraktivnim djevojkama, dio je grada sa mnogo zgrada iz 14. vijeka. Djevojke koje rade u izlozima u tom kvartu, veoma su različite. Neke izgledaju kao djevojčice, druge su poput barbika, ima i onih sa naočarima i ozbiljnim držanjem.

U ponudi su usluge mršavih, ali i punijih djevojaka, sa bujnim poprsjem, ali i onih bez njega, sa tetovažama, pirsinzima, ali i bez njih. Godišta su razna, od 18 do kasnih četrdesetih, kao i rasnih, nacionalnih i etničkih pripadnosti - u izlozima sjede i smiješe se bjelkinje, crnkinje, azijatkinje, Indijanke...

Djevojke u izlozima igraju uz muziku, kucaju poruke na mobilnom telefonu ili jednostavno pričaju jedna sa drugom uz čašicu pića. One flertuju sa prolaznicima ne bi li privukle mušterije.

Rade u veoma maloj prostoriji koja je iza izloga, i koja prema pravilima, mora da ima stereo uređaj i crvenu zavjesu za veliki prozor/vrata, koja se navuče čim mušterija uđe, i podiže kada izađe.

U cijeloj Holandiji postoji oko 1.300 ovakvih izloga, i to u desetak gradova. Najveći broj njih nalazi se u Amsterdamu.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: