Mencinger: Sadašnja EU slična Jugoslaviji iz 1983. godine

On smatra da je vrlo vjerovatna podjela EU na dvije cjeline koje će predvoditi germanski sjever okupljen oko Njemačke i romanski jug oko Italije i Francuske
0 komentar(a)
eurozona, Foto: Telegraph.co.uk
eurozona, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 30.07.2011. 15:26h

Poznati slovenački ekonomista, Jože Mencinger, smatra da je vrlo moguća podjela Evropske unije (EU) na dvije eurozone, ako se kriza u vezi eura ne riješi i to na političkoj platformi.

On smatra da je vrlo vjerovatna podjela EU na dvije cjeline koje će predvoditi germanski sjever okupljen oko Njemačke i romanski jug oko Italije i Francuske, prenosi Biznis.ba.

Mencinger je objasnio da je euro politički projekat i simbol EU kao bratstvo i jedinstvo u Jugoslaviji, dodajući da sadašnji blok od 27 evropskih država nalikuje na Jugoslaviju iz 1983. godine.

“EU međutim nije predvidjela mogućnost izlaska iz eurozone, slično kao što Jugoslavija nije predviđala mogućnost izlaska republika”, rekao je Mencinger.

Na kratak rok raspad eurozone bi, kako smatra, stvorio potpunu nesigurnost i donio veliku štetu jer bi se dogodio odlukom sjevera i prepustio jug sudbini

Bonus video: