Putin se vraća u Kremlj, jer sumnja u Medvedeva

Putina muči utisak da njegov štićenik nema dovoljno podrške među političkom i poslovnom elitom ili biračima da osigura stabilnost ako nastavi sa planovima za političke reforme
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 19:28h

Ruski premijer Vladimir Putin je blizu odluke da se kandiduje za predsjednika na izborima sljedeće godine jer sumnja u svog štićenika, predsjednika Dmitrija Medvedeva, javio je Rojters, pozivajući se na političke izvore.

Putin je bio predsjednik od 2000. do 2008. prije nego što je Medvedevu predao dužnost jer ustav ne omogućava treći uzastopni mandat. On će moći da se kandiduje na predsjedničkim izborima u martu.

Putin (58) i Medvedev (45) stalno odbijaju da kažu ko će se od njih dvojice kandidovati, ali zvaničnici i diplomate ističu da je odluka na Putinu, s obzirom na to da je on vrhovni vođa.

"Mislim da će se Putin kandidovati, da je to već odlučio“, rekao je Rojtersu visoko pozicionirani izvor, koji je želio da ostane anoniman zbog osjetljivosti političke situacije.

Taj izvor je rekao da Putina muči utisak da njegov štićenik, kojeg poznaje više od dvije decenije, nema dovoljno podrške među političkom i poslovnom elitom ili biračima da osigura stabilnost ako nastavi sa planovima za političke reforme.

"Putin ima puno veću podršku naroda od Medvedeva. Medvedev je precijenio svoj uticaj unutar sistema“, kazao je on.

Putin zaista želi da se vrati

Drugi visoko rangirani izvor, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je: „Putin zaista želi da se vrati.“

Taj izvor je dodao da su Putinu zasmetali Medvedevljevi pokušaji proteklih mjeseci da nametne autoritet, ali da dvojica lidera imaju dobru komunikaciju na redovnoj osnovi.

I treći izvor je rekao da Putin razmišlja da se kandiduje i da bi u slučaju da postane predsjednik mogao imenovati reformističkog premijera, u očiglednom pokušaju da odagna strahove da će njegov povratak označiti period stagnacije dvije decenije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Medvedev reformator

Investitori ne vide puno razlika između politike dvojice lidera ali mnogi privatno kažu da je veća vjerovatnoća da bi Medvedev sproveo reforme, nego Putin.

Medvedevljeva portparolka Natalija Timakova je odbacila tvrdnje o bilo kakvom neslaganju između njih.

"Nije mi jasno odakle potiču te glasine zato što predsjednik i premijer razgovaraju ne samo oko formalnih pitanja već i neformalno“, rekla je Timakova.

Jedan izvor iz Kremlja je rekao da narod, a ne elita, odlučuje ko vlada Rusijom.

"Ta rasprava ne bi trebalo da se vodi o podršci unutar elite, već o tome ko ima veću podršku naroda“, kazao je izvor Kremlja. „Podrška elite nije uvijek odlučujuća za to da zemlja krene naprijed.“

Na pitanje da li Putin razmišlja o povratku u Kremlj, premijerov portparol Dmitrij Peskov je rekao: „Vladimir Vladimirovič radi, naporno radi, umjesto da razmišlja o tome da li će se kandidovati na izborima.“

Putinova posljednja

Većina zvaničnika i stranih diplomata vjeruje da će, kao vrhovni arbitar između moćnih klanova koji čine rusku elitu, Putin imati posljednju riječ o tome ko će se kandidovati 2012.

Kao najpopularniji ruski političar i lider vladajuće partije, Putin bi gotovo sigurno osvojio novi produženi šestogodišnji mandat.

Takođe bi se mogao ponovo kandidovati za još jedan mandat od 2018. do 2024, četvrt vijeka od kada je došao na vlast krajem 1999. On bi 7. oktobra 2024. napunio 72 godine.

Slika ruskog vladara „alfa - mužjaka“, koji je bacio oko na još jedan mandat u Kremlju, odgovara procjeni američkog ambasadora u Rusiji Džona Bejrla, koji predstavlja Medvedeva kao Robina, a Putina kao Betmena, prema američkim depešama koje su procurile u javnost.

„Ruska dvoglava vladavina teško da će biti stalna sudeći prema istoriji Rusije i dinamici aktuelnog tandema“, napisao je Bejrl u februaru 2010, prema kopiji depeše koju je objavio sajt Vikiliks.

Zbog Medvedevljeve slabosti prema Putinu, pokušaj šefa Kremlja da se predstavi drugačije nego kao Putinov lojalni štićenik, zbunio je investitore i iznerviraro neke ljude iz Putinovog okruženja.

Medvedev nije glup, ali nema dovoljno čvrstine

Jedan izvor iz Kremlja je rekao da se čini da i Putin i Medvedev žele da budu predsjednici, ali da se taj tandem nije predstavio kao efikasno rukovodstvo Rusije.

„Ni Medvedev ni Putin nijesu pokazali da je ta konstrukcija stabilna“, kazao je izvor i dodao da je naduvana svaka priča o neslozi i da je Putin pokazao da vjeruje u Medvedeva time što ga je uveo u Kremlj 2008.

Na pitanje o Medvedevu, taj izvor je rekao: „On nije glup, ali nije briljantan u upravljanju i nisam sasvim siguran da ima dovoljno čvrstine... Putin ne planira da napusti vlast u skorije vrijeme.”

Bonus video: