Ketrin Ešton: Povucite specijalce sa granice sa Srbijom

Portparol Ketrin Ešton ovu odluku je nazvala unilateralnim, i kao takvim, potezom koji nije od pomoći
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2011. 13:34h

Evropska unija zatražila je od vlasti u Prištini da vrate stanje na kosovsko srpskoj granice na pređašnje, dakle prije dogđjaja prošle noći kad je Priština uputila specijalnu policiju na granicne prelaze sa Srbijom.

Portparol Ketrin Ešton ovu odluku je nazvala unilateralnim, i kao takvim, potezom koji nije od pomoći. U Briselu se insistira da Priština nije konsultovala ni "Evropsku uniju ni međunarodnu zajednicu, a niti EULEKS", a to je policijska misija na Kosovu, oko te svoje odluke.

"EU traži povratak na pređašnje stanje", rekla je Maja Kocijančić u ime Ketrin Ešton, čija se pismena reakcija na ovaj incident takođe očekuje.

"Kao i u prošlosedmičnom slučaju oko kosovskog embarga na uvoz roba iz Srbije i BiH, radi se o jednostranom potezu, a mi smo uvjereni da se ovi sporovi rješavaju dijalogom", rekla je slovenački portparol baronice Ešton. Dodala je da je "rješenje oko trgovinskog embarga bilo na dohvat ruke".

Spor se vodi oko toga šta piše na carinskom pečatu i popratnim dokumentima, da li UNMIK ili Republika Kosovo

Prošlosedmični trgovinski spor Prištine s jedne i dvije zemlje koje nisu priznale državnost Kosova, tj. Srbije i Bosne i Hercegovine sa druge strane, jako je digao tenzije u regionu, a formalizovani susreti Beograda i Prištine, tzv "dijalog", prekinut je.

Spor se vodi oko toga šta piše na carinskom pečatu i popratnim dokumentima, da li UNMIK ili Republika Kosovo. Srbija i BiH konstatovale su da su sporazum unutar CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini sklopile sa UN-ovm administracijom, pa su već ranije spriječile uvoz kosovskih roba na svoja područja.

Priština je svoj trgovinski embargo protumačila kao reciprocitet.

Manje razumijevanja oko preuzimanja granice

EU je, oko trgovinskog embarga, istakla da se radilo o seriji unilateralnih poteza i insistirala na povratak dijalogu.

Oko preuzimanja graničnih prelaza pokazala je manje razumijevanja.

Na pitanje da li je moguće da je ovaj novi potez Prištine napravljen uz saglasnost Stejt Departmenta, na što upućuje i da je prošle sedmice Tomas Kantrimen, pomoćnik Hilari Klinton u intervjuu Glasu Amerike opravdao uvođenje trgovinskog embarga sa strane Kosova, portparol Ketrin Ešton, odgovorila je:

"Ne mogu da komentarišem pojedinačne izjave, ponavljam da ovaj potez oko granica nije napravljen uz sagalasnost EU ili međunarodne zajednice."

U objašnjenju ovih riječi portparola visokog predstavnika Ešton, jedan evropski diplomata rekao je da je "međunarodna zajednica širi pojam od Sjedinjenih Država".

Bonus video: