Doku Umarov prijeti Rusiji "krvavom godinom"

"Želimo da vas uvjerimo da naš džihad počinje novo poglavlje, ako Bog da", rekao je Umarov
0 komentar(a)
Doka Umarov, Foto: Reuters
Doka Umarov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2011. 19:40h

Islamistički militant Doku Umarov, koji se nalazi na vrhu ruske liste najtraženijih osoba, upozorio je na islamističkim internet stranicama da će se Rusija ponovno naći na meti ojačanog ustanka.

Kako prenosi Rojters, Umarov je bio preuzeo odgovornost za organizaciju samoubilačkog bombaškog napada u januaru u moskovskoj vazdušnoj luci Domodedovo u kojem je poginulo 37 osoba.

On je takođe obećao "krv i suze" Rusiji pred parlamentarne izbore u decembru i predsjedničke izbore 2012. godini.

U 17-minuta dugom video snimku Umarov, koji se predstavlja kao kavkaski emir, rekao je da je pobuna ojačana sa prevladavanjem nedavnih podjela u kojima su se prošle godine tri istaknuta militanta odvojila od kavkaskog emirata.

"Želimo da vas uvjerimo da naš džihad počinje novo poglavlje, ako Bog da", rekao je na snimku objavljenoj na stranici www.kavkazcenter.com.

"Pozivamo sve mudžahedine na Kavkazu i u drugim teritorijima da sve razlike ostave u prošlosti i da se naša snaga, volja i moć usmjeri svjedočenju Alahove riječi, a protiv našeg neprijatelja".

Na kraju snimka, Umarov grli dvojicu militanata koji su ranije napustili njegovu grupu.

Njihov povratak Umarovu, vjerojatno će učvrstiti njegov autoritet koji je do sada bio narušen podjelama i borbama za prevlast.

"Mi znamo kada ćemo umrijeti i zbog toga moramo biti spremni da očistimo naša srca i idemo zajedno", rekao je Umarov.

Bonus video: