Belgijske stranke spremne na pregovore o formiranju vlade

Učešće stranke koju predvodi Iv Leterm je od ključnog značaja za dobijanje dvotrećinske većine u belgijskom parlamentu
59 pregleda 0 komentar(a)
brisel, Foto: Ousejourner.com
brisel, Foto: Ousejourner.com
Ažurirano: 22.07.2011. 14:13h

Osam vodećih belgijskih partija spremno je da započne pregovore o formiranju federalne vlade, više od godinu dana nakon parlamentarnih izbora i skoro godinu dana nakon posljednjih pregovora na kojim su učestvovale sve političke stranke, saopštila je kraljevska palata.

Lider valonske Socijalističke partije Elio di Rupo, kojeg je kralj Albert II prije nekoliko mjeseci imenovao za mandatara, kralju je, nakon pojedinačnih razgovora sa predstavnicima političkih stranaka, prenio spremnost četiri flamanske i četiri valonske partije za pregovore o formiranju federalnih vlasti, javili su belgijski mediji.

Pregovori, međutim, neće započeti odmah, jer je Di Rupo prihvatio kraljev predlog za pauzu do sredine idućeg mjeseca.

Politička kriza u Belgiji, najduža ne samo u istoriji ove države, nego i svijeta, pošto je Belgija još u februaru potukla svjetski rekord od 249 dana pregovaranja o vladi koji je dotad držao Irak, traje od parlamentarnih izbora održanih prošlog juna na kojim je u Flandriji pobijedila separatistička Nova flamanska alijansa predvođena Bartom de Veverom, a u Valoniji Socijalistička partija čiji je lider Di Rupo.

Politička kriza u Belgiji, najduža ne samo u istoriji ove države, nego i svijeta, pošto je Belgija još u februaru potukla svjetski rekord od 249 dana pregovaranja o vladi koji je dotad držao Irak

Do napretka je došlo svega dan poslije belgijskog nacionalnog praznika tokom kojeg je kralj Albert II upozorio da "ukoliko ova situacija još potraje, može negativno i konkretno ugroziti ekonomsku i društvenu dobrobit svakog Belgijanca".

Naša sadašnja situacija je razlog zabrinutosti među našim partnerima i mogla bi ugroziti našu poziciju u Evropi, a čak i elan evropskih integracija, koji je već ugrožen populizmom i evroskepticizmom", naveo je kralj.

Najzaslužnija za potencijalni kraj krize jeste flamanska Demohrišćanska stranka koja je odlučila da se distancira od Nove flamanske alijanse i uključi se u predstojeće pregovore

Najzaslužnija za potencijalni kraj krize jeste flamanska Demohrišćanska stranka koja je odlučila da se distancira od Nove flamanske alijanse i uključi se u predstojeće pregovore, zbog čega ih je De Vever oštro kritikovao.

Učešće stranke koju predvodi sadašnji vršilac dužnosti premijera Iv Leterm je od ključnog značaja za dobijanje dvotrećinske većine u belgijskom parlamentu neophodne za usvajanje reformi koje mogu obezbediti opstanak Belgije.

Bonus video: