Lideri EU odobrili još 110 miliona eura pomoći Grčkoj

EU lideri su se dogovorili da rokove za vraćanje dugova Grčkoj produže sa 7, 5 godina na 15 godina, a kamatna stopa po kojoj će eurozona da odobrava kredite smanjila se sa 4, 5 odsto na 3 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 20:32h

Evropski šefovi država i vlada koji koriste euro dogovorili su se da u cilju sprečavanja daljnjeg širenja krize, odobre "vanrednu" pomoć Grčkoj u vidu davanja novih pozajmica od 110 milijardi eura uz moguću dodatnu podršku iz Evropskog fonda za finasijsku stabilnost.

Atini je omogućeno da ima znatno dulje vremena za vraćanje duga, i to uz manje troškove.

Pariz i London se dogovorili, a Merkel dobila sve što je htjela

Duži rok, manja kamata

Narednih dana, pretpostavlja se, dolaziće do međusobnih objašnjavanja oko tog vrlo važnog termina, od kojeg zavisi mnogo vrlo važnih političkih i teških finansijskih poteza.

Prva reakcija tržišta, nakon što su procurili neki detalji dogovora, bili su povoljni, ali eksperti su noćas (četvrtak) upozorili da će prave reakcije da se vide sjutradan.

EU lideri su se dogovorili da rokove za vraćanje dugova Grčkoj produže sa 7, 5 godina na 15 godina, a kamatna stopa po kojoj će eurozona da odobrava kredite smanjila se sa 4, 5 odsto na 3 odsto.

Dosad su Njemačka i druge zemlje posuđivale na međunarodnom tržištu novac za Grčku po kamati nižoj od tri odsto, ali su, posuđujući novac Atini, dizali kamate. Sad su prihvatili da to tako guši grčku ekonomiju da moraju da joj olakšaju situaciju.

Da učestvuje privatni sektor

Lideri kažu da je ova pomoć Grčkoj "vanredni slučaj", ali ipak su ostavili odškrinuta vrata da se to primijeni i na druge zemlje

Na taj način obezbijeđeno je da privatni sektor, dakle banke, penzioni i drugi fondovi, osiguranja, ipak dobiju - za trideset godina, ali ipak jednog dana - svoja ulaganja nazad.

Ali, postoji mogućnost da se neka pomoć obezbijedi i iz drugog plana podrške.

Problemi se rješavaju se samo na vrhu

Evropska unija trebalo bi da obezbijedi 110 milijardi eura koje Atina treba najesen da bi podmirila dugove. Privatni kreditori sa produženjem roka otplate, smanjenjem kamate i nekim učešćem MMF-a trebalo bi da obezbijede 70 milijardi.

Spriječilo se širenje zaraze, i poboljšani su mehanizmi eurozone, Rekao je Van Rompaj

To je na početku govorila Merkel, ali to je uvijek njena taktika na samitima - pravi se da želi jako mnogo, oko čega se svi uzrujaju, onda od tog odustane, i uvijek dobije ono šta stvarno želi. Ovaj put, to je bilo učestvovanje privatnog sektora.

Lideri kažu da je ova pomoć Grčkoj "vanredni slučaj", ali ipak su ostavili odškrinuta vrata da se to primijeni i na druge zemlje.

Predsjednik Evropskog savjeta, Van Rompaj je rekao da je EU odbranila stabilnost eura.

"Spriječilo se širenje zaraze, i poboljšani su mehanizmi eurozone. Svi smo se složili oko ovih odluka. Problemi eurozone mogu biti riješeni samo na najvišem nivou i vrlo brzo. Iz serije dužničkih kriza, nastala je krizna i teška situacija za sve, i zato smo odlučili da je riješimo".

Galerija

Bonus video: