VOJNA PARADA I KRIZA

Belgija pokušava da izgleda kao stabilna zemlja

"Ova kriza ne može biti bez posljedica na Evropsku uniju i obratno", rekao je kralj Albert II
54 pregleda 0 komentar(a)
belgija, Foto: Rojters
belgija, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.02.2019. 06:32h

Pod olovnosivim nebom, ponekad usred pljuska, kolona od 88 oklopnih vozila i 1400 vojnika, kretala se danas, saobraćajnicom E40, iz zapadne Flandrije prema Briselu.

Međutim, iako su odnosi između frankofonske i flamanske zajednice jako napeti, situacija nije bila opasna, odnosno, na ovaj način opasna. Dan prije, belgijski kralj Albert II upozorio je građane svoje zemlje i političke partije, da je vrijeme da se sklopi kompromis, jer većina Belgijanaca nije za to da se velika insitutcionalna kriza nastavlja.

"Ova kriza ne može biti bez posljedica na Evropsku uniju i obratno. Belgijska kriza ugrožava i samu konstrukciju Unije, ali isto tako, i poziciju Brisela u EU", rekao je kralj Albert II, koji ima veća ovlašćenja nego druge krunisane glave u Evropi koje vode svoje države.

Svakim političkim gestom, Belgija nastoji pokazati da je u svemu pouzdana, stabilna, solidna, evropska zemlja

Razlog kretanja vojne kolone prema Briselu bio je taj da je većina Vojske kraljevine Belgije, smještena u provinciji, a cilj im je bio vojna parada u glavnom gradu. Vojska, koja uspješno učestvuje u operacijama u Avganistanu i Libiji, prikazala je, na paradi, i 30 aviona i 9 helikoptera.

Svakim političkim gestom, Belgija nastoji pokazati da je u svemu pouzdana, stabilna, solidna, evropska zemlja. Ali, svakome ipak upada u oči da Belgijanci, više od 400 dana poslije izbora, nisu u stanju da oforme zajedničku vladu.

Zamalo dogovor prije dvije sedmice

Ovo je prvi put da je Albert II, ovakvim govorom intervenisao na javnu scenu. Njegovo upozorenje došlo je nakon što je u zadnjih godinu dana izmijenio osam potencijalnih mandatara koji su nastojali da sklope kompromis između flamanskih i frankofonskih partija.

U ovom trenutku, sedam flamanskih partija i devet frankofonskih nastoje da sklope dogovor

Dogovor je izgledao moguć prije dvije sedmice, ali ga je, kombinacijom političkih i ekonomskih primjedbi šutnuo vođa flamanske opozicije, pobjednik prošlih izbora, Bart De Vever.

U ovom trenutku, sedam flamanskih partija i devet frankofonskih nastoje da sklope dogovor, koji možda ne bi morao da uključi izbornog pobjednika De Vevera. Isto tako, udruženje industrijalaca i biznismena iz Flandrije i Valonije, traže od političara da nađu rješenje.