Poljska od danas prvi put predsjedava EU

Za to je ključna rasprava o budućem budžetu EU, odnosno da ne budu smanjena sredstva fondova koje najviše koriste siromašniji regioni kako bi nadoknadili zaostajanje za bogatom Evropom
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 09:11h

Predsjedničku palatu u Varšavi u ponoć je obasjao amblem predsjedavanja Poljske EU, šest strelica, optimistički uperenih ka nebu, zbijene jedna do druge kaočovječuljci koji se solidarno drže za ruke - znak da Poljska narednih šest mjeseci staje na čelo EU.Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski, koji je zajedno sa građanima ispred palate odbrojavao posljednje sekunde do početka predsjedavanja, podsjetio je da je 1. jul simboličan datum, jer je upravo tog dana raspušten Varšavski pakt."Iza nas je 20 godina koje su bila važne i dobre za Poljsku, imamo na šta da budemo ponosni i zbog čega da se radujemo", rekao je Komorovski.Poljska zvanično preuzima predsjedavanje, a mađarski premijer Viktor Orban predaje štafetnu palicu poljskom premijeru Donaldu Tusku u Varšavi, u prisustvu predsjednika Savjeta EU Hermana van Rompeja i šefa Evropske komisije Žoze Manuela Baroza.

Poljska je sebi postavila ambiciozne ciljeve predsjedavanja, iako je značaj rotacionog predvođenja poslije Lisabonskog sporazuma manji, jer Evropa ima svog "predsjednika" i šefa diplomatije.

EU je stvorena ne samo za dobra, već i za teška vremena", poručio premijer Tusk.

"Vi ćete unijeti novi entuzijazam i energiju u delanje EU. Raduje me proevropsko raspoloženje vlade i Poljaka. Pokazali ste da umijete da branite svoje nacionalne interese, a da ne odustanete od proevropskog duha", kazao je Barozo poljskoj televiziji uoči inauguracije predsjedavanja."Preuzimamo upravljanje EU u teškim vremenima. I dalje je kriza u zoni eura, koja je najvidljivija u Grčkoj. Zbivanja na sjeveru Afrike i Bliskom istoku izazvala su jak talas izbjeglica u Evropu, što stvara probleme, posebno na jugu kontinenta. Stiče se utisak da ta zbivanja slabe vjeru Evropljana u zajedničku Evropu. Ali EU je stvorena ne samo za dobra, već i za teška vremena", poručio je u današnjoj Gazeti viborčoj premijer Tusk.

Bez obzira na teška vremena Poljska ne odustaje ni od jednog od tri prioriteta

Premijer je takođe najavio da bez obzira na teška vremena Poljska ne odustaje ni od jednog od tri prioriteta svog predsjedavanja.

To su "Evropa u rastu", gdje Varšava želi da se uz gašenje grčke krize ponovo obrati pažnja na mjere koje će Evropi donijeti privredni rast.Za to je ključna rasprava o budućem budžetu EU, odnosno da ne budu smanjena sredstva kohezionog fonda i fondova koje najviše koriste siromašniji regioni kako bi nadoknadili zaostajanje za bogatom Evropom.

Zatim "bezbjedna Evropa", gdje je za Varšavu ključna energetska bezbjednost, kao i bezbjednost namirnica koje dolaze na trpeze Evropljana.

I treći, "otvorena Evropa", gdje najveću pažnju Varšava pridaje Istočnom partnerstvu i nada se da će dati novi impuls potpisivanju bilateralnih ugovora sa bivšim sovjetskim republikama koje žele saradnju sa EU i proširenje oblasti evropskih standarda, prije svega sa Ukrajinom.

Za zvaničnu Varšavu je jednako važno proširenje EU na zapadni Balkan

U taj glavni spoljno-politički prioritet spada i odbrana prava na slobodu kretanja koju je dao šengenski prostor, a koji su pojedine stare članice spremne da ograniče.Uz Istočno partnerstvo kao glavno polje na kojem bi Poljska željela da zabilježi uspjeh, za zvaničnu Varšavu je jednako važno proširenje EU na zapadni Balkan.

Prvo predsjedavanje Poljske

Prvo predsjedavanje Poljske, koja se EU priključila 2004. godine, biće koncentrisano na poljoprivrednu politiku, energetsku bezbjednost i novi evropski budžet za period 2014-2020. godine.

Poljska će se baviti jačanjem politike za evropsko susjedstvo, prije svega na istoku i jugu, ali će pružiti i snažnu podršku proširenju na zapadni Balkan, prenosi Tanjug.

Jačanje politike za evropsko susjedstvo

Prema Lisabonskom sporazumu, rotirajuće predsjedavanje je u najvećoj mjeri ceremonijalna funkcija i država koja predsjedava uglavnom je zadužena za stvaranje okvira za evropsku agendu i upravljanje sastancima Savjeta ministara EU.

Galerija

Bonus video: