Napulj se ponovno guši u otpadu: Građani krive mafiju

Temperatura ovih dana prelazi 30 stepeni. A još uvijek se na gradskim ulicama gomila smeće od kojeg se širi nepodnošljiv smrad.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2011. 10:46h

Nova vlast -stari problem: smeće u Napulju se gomila i dalje. I pored dobrim namjerama novoga gradonačelnika, otpor dolazi sa svih strana. Berluskoni ometa odvoz smeća u druge regije, a mafija sabotira reciklažu.

Scenario se ponavlja: na ulicama Napulja postaje sve toplije. Temperatura ovih dana prelazi 30 stepeni. A još uvijek se na gradskim ulicama gomila smeće od kojeg se širi nepodnošljiv smrad, piše Dojče Vele.

Gvido Donatone, predsjednik organizacije za zaštitu okoline "Italia Nostra" (Naša Italija) samo odmahuje glavom zbog tolikog nemara. "Zbog vrućina sada ovdje u Napulju mogu nastati epidemije. A tu naravno postoji i kaznena odgovornost za onoga ko taj scenario može i mora spriječiti", navodi Donatone.

Ko je odgovoran?

Međutim, problem je u tomu što se ne zna na komu leži odgovornost? Na gradu, provinciji, regiji ili državi? Jedno je sigurno: oni koji najviše pate zbog ovog nepodnošljivog stanja su građani.

Međutim, problem je u tomu što se ne zna na komu leži odgovornost? Na gradu, provinciji, regiji ili državi?

Njemu je dojadilo što odgovorni prebacuju lopticu s jedne na drugu stranu, a da on za to vrijeme ne može ni izaći na ulicu bez da se spotakne o neku vreću smeća. "Bez reciklaže smo gotovi", poručuje on.

Ima italijanskih gradova u kojima razdvajanje otpada i sastav reciklaže funkcionira odlično. Na primjer u Ankoni. Klaudia Balerini je iz Ankone došla u Napulj kako bi ispred zgrade gradske uprave predstavila jednu vrsto mobilnog rješavanja problema s otpadom.

Radi se o malim mobilnim kontejnerima, koje nazivaju "ekološkim otocima". "Evo, ovdje imamo sedam različitih vrsta smeća: staro ulje, baterije, kućni otpad, papir, plastika, metal i kompost - znači, smeće podobno za reciklažu i posebno smeće", pojašnjava Balerini.

Ali nakon 20 godina "otpadnog vanrednog stanja" je građanima dojadilo, pa se opiru.

"Ovom prezentacijom želimo pokazati da se i u ovakvoj kritičnoj situaciji, kakvu smo ovdje zatekli, ne razmišlja samo o rješavanju izvanredne situacije. Mi mislimo i na budućnost i vjerujemo da je reciklaža odlučujuća - bilo da je to ispred kuća ili pomoću ovakvih 'ekoloških ostrva'", kaže Sodano.

Za smeće kriva - mafija?

Ali postoje i određene lokalne sile koje to pod svaku cijenu žele spriječiti. Proteklih noći su mladići na ulicama starog grada ostavljali vreće smeća, i to su ulice koje su upravo bile očišćene. Antonio d'Andrea ih je vidio vlastitim očima.

"Stanujem u španskoj četvrti i vidio sam osobe koje pripadaju Kamori - znam da je tako. Oni su se pobrinuli za ovo nakaženje tako što su jednostavno bacili smeće na Via Romu", priča ovaj stanovnik Napulja.

Kamora ima koristi od ove katastrofe jer zarađuje na deponijama i palionicama, Kamori odgovoara vladavina haos i stoga se protivi sastavu reciklaže.

Ali nakon 20 godina "otpadnog vanrednog stanja" je građanima dojadilo, pa se opiru.

Novoj gradskoj vlasti je sada potrebna brza pomoć kako bi očistila ulice. Ali Berluskonijeva vlada u Rimu odbija odobriti jednu odredbu kojom bi se omogućio odvoz smeća u druge italijanske regije. "Sada bi nam trebala potpora, koju odbijaju dati oni koji bi nam ustvari morali pomoći", žali se Sodano.

Galerija

Bonus video: