Crna Gora ima veću veću kupovnu moć od Srbije i Makedonije

U Srbiji i Makedoniji građani imaju podjednaku kupovnu moć, koja je pet odsto slabija od prosječne kupovne moći građana Crne Gore
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 18:06h

Najbogatija zemlja Evropske unije je Luksemburg, a najsiromašnija Bugarska, prema podacima Eurostata, koji je izračunao BNP (bruto nacionalni proizvod) po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći.

Evropski statistički zavod dao je podatke i za kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji, pa tako i Crnu Goru, kao i za članice EFTE, dakle Švajcarsku, Norvešku, kao i Island, koja je zemlja kandidat za članstvo u EU, i krajem mjeseca otvara prva poglavlja svojih pregovora.

Evropski prosjek u kupovnoj moći predstavljaju Španija, Italija i Kipar.

Evropski prosjek u kupovnoj moći predstavljaju Španija, Italija i Kipar

Luksemburg je tradicionalno najbogatiji, odmah iza je Holandija. Oni imaju kupovnu moć jednu trećinu iznad prosječne kupovne moći građana Evropske unije.

Nešto manje, jednu četvrtinu iznad prosjeka EU, imaju bogate Danska, Irska, Austrija, Švedska.

Tek iza njih su Njemačka, Belgija, Finska i Velika Britanija. Kupovna moć građana tih zemalja jest deset do dvadeset odsto iznad evropskog prosjeka. Kupovna moć Francuza jest sedam odsto iznad evropskog prosjeka.

Grci još uvijek nisu osjetili krizu u kupovnoj moći

Zemlje evrozone imaju osam odsto veću kupovnu moć nego zemlje koje se ne služe zajedničkom evropskom valutom.

Ispod prosjeka, od deset do dvadeset odsto su Slovenija, Malta, Grčka, Portugalija, Češka. Pet odsto slabija od Češke odsto je Slovačka.

Zanimljivo, u ovom istraživanju iz 2010. godine, Grci još uvijek nisu osjetili krizu u kupovnoj moći, a isto tako, iznenađujuće, ona je ostala netaknuta i za Irce, koji imaju treću po redu najveću kupovnu moć u Uniji!

Iza centralnoevropskih zemalja su one još slabije, na od 35 do 40 odsto ispod evropkskog prosjeka prosejčne kupovne moći, a to su Estonija, Madžarska, Poljska, Letonija i Litvanija. Rumunija i Bugarska su ispod 55 odsto ispod evropskog prosjeka.

Sve zemlje zapadnog Balkana su po kupovnoj moći ispod prosječne kupovne moći u EU

Sve zemlje zapadnog Balkana su po kupovnoj moći ispod prosječne kupovne moći u EU, sa time da u ovom društvu najveću kupovnu moć ima Hrvatska, koja je 39 odsto slabija od evropskog prosjeka, i al pari sa Poljskom.

Crna Gora nešto je slabija od Hrvatske, i njen građanin ima tek četrdeset odsto, odnosno dva i po puta manju prosječnu kupovnu moć evropskog građanina. To takođe znači da nije "bolja" od Bugarske i Rumunije, jer je kupovna moć građana tih zemalja podjednaka, odnosno Bugari su dva procenta "bolji", a Rumuni " pet odsto.

Turci imaju - prosječno - 52 odsto kupovne moći evropskog građanina.

Crna Gora nešto je slabija od Hrvatske, i njen građanin ima tek četrdeset odsto, odnosno dva i po puta manju prosječnu kupovnu moć

Kupovna moć građana Bosne i Hercegovine i Albanije je sedamdeset odsto slabija od prosječne kupovne moći građanina EU, s time da je BiH za samo jedan bod "bolja" od Albanije. To govori o velikom padu BiH, i relativnom usponu Albanije. Eurostat nije dao podatke za Kosovo.

U Srbiji i Makedoniji građani imaju podjednaku kupovnu moć

U Srbiji i Makedoniji građani imaju podjednaku kupovnu moć, koja je pet odsto slabija od prosječne kupovne moći građana Crne Gore.

Pomenuli smo Island, koji je, iako jako pogođen krizom, za deset odsto iznad prosječne kupovne moći Evropljanina.

Švajcarska kupovna moć je jedan i pol puta veća od prosjeka Evropske unije, a prosječna kupovna moć u Norveškoj je skoro dva put veća od evropskog prosjeka, niža jedino od kupovne moći u Luksemburgu.

Bonus video: