NOVA PARALIZA

Novi talas štajkova u Grčkoj, pad popularnosti Papandreua

U štrajku će, kako najavljuje novinska agencija ANA, biti i mediji kao zdravstvene ustanove.
0 komentar(a)
Grčka, protesti, Foto: Reuters
Grčka, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2011. 17:16h

Vodeći grčki sindikati, nezadovoljni vladinim merama štednje, u srijedu počinju 24-časovni štrajk koji će paralisati mnoge službe u zemlji.

Vodeće sindikalne konfederacije zaposlenih u javnim i privatnom sektoru - GSEE i ADEDY - na taj način žele da izraze nezadovoljstvo zbog novog vladinog programa štednje u kome se predviđa smanjenje plata, povećanje poreza i prodaja javnih preduzeća.

Do 2015. godine na taj način trebalo bi da se uštedi 28 milijardi eura.

To je zapravo preduslov da Međunarodni monetarni fond (MMF) i evropske finansijske institucije Grčkoj odobre nove tranše kredita za oporavak zemlje koja se nalazi pred bankrotom.

U štrajku će, kako najavljuje novinska agencija ANA, biti i mediji kao zdravstvene ustanove.

Nepopularne mjere štednje već mijenjaju političku mapu Grčke. Prema najnovijem istraživanju javnog mnenja, za opozicionu Novu demokratiju sada se izjašnjava 31 odsto građana - četiri odsto više nego za vladajući PASOK.

Na parlamentarnim izborima 2009. godine za stranku premijera Jorgosa Papndreua glasalo čak 44 odsto Grka.

Premijer Papndreu se našao pred najvećim iskušenjem u svojoj političkoj karijeri.

Zbog rigoroznih mjera štednje on se sada suočava sa oštrim kritikama koje stižu sa svih strana: ne samo od opozicije i sindikata nego i od pojedinih članova PASOK-a, koji smatraju da ovo nije put za izlazak zemlje iz dužničke krize.

Novi program štednje, koji je utvrdila vlada, naći će se na dnevnom redu parlamenta idućeg mjeseca kada se takođe najavljuju novi štrajkovi.

Preporučujemo za Vas