Borut Pahor želi da stabilizuje vladu Slovenije

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da i dalje ostaje na čelu vlade koju će pokušati da stabilizuje, a ako to ne bude išlo, tražiće glasanje o povjerenju vladi prilikom glasanja o rebalansu proračuna sredinom idućeg mjeseca.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 19:13h

"Jesam i ostajem predsjednik vlade, barem do glasanja o povjerenju vladi koju bih, nakon što se posavjetujem s koalicijskim partnerima, mogao tražiti u parlamentu prilikom glasanja o rebalansu proračuna", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

"Temeljita rekonstrukcija" vlade

Na sjednici se između ostalog raspravljalo i o zahtjevima dvije stranaka u vladi da se izvede "temeljita rekonstrukcija" vlade kako bi se vratilo povjerenje birača nakon neuspjeha na nedjeljnom referendumu o penzijskoj reformi, ali s novim premijerom kojeg bi predložila Pahorova stranka Socijaldemokrata (SD).

Pahor je novinarima rekao kako isključuje takvu mogućnost i da su se sa strankom Zares i Liberalnim demokratima (LDS) dogovorili da se u idućih 10-15 dana potraži rješenje kako sadašnju koaliciju stabilizovati.

Ako to ne uspije i ako se ove dvije partije povuku iz vlade kako su najavile, nastupila bi "politička kriza s nepredvidivim posljedicama", ocijenio je Pahor.

Pahor je rekao da bi bio spreman da vodi i manjinsku vladu ako mu parlament prilikom glasanja o povjerenju pruži takvu priliku: U suprotnom bi realniji bili prijevremeni izbori nego neka tehnička vlada s premijerom koji nije nastupio na izborima, nego ima privremeni jednogodišnji mandat koji mu nisu dodijelili birači.

Pahor je naglasio kako bi bila šteta dovesti državu u stanje političke krize koja bi se odrazila i na pad njenog kreditnog rejtinga, što se zasad izbjeglo i da za tim nema potrebe jer će Slovenija ove godine povećati BDP za dva posto.

"Slovenija ima ekonomske performanse koje nam garantuju da uz reforme sa kojima moramo nastaviti možemo izaći iz recesije i približiti se najboljim državama u EU-u. Međutim, ako se sadašnja politička neizvjesnost pretvori u dužu nestabilnost, prijeti nam kriza s nepredvidivim posljedicama", rekao je on.

Ako se vlada ne stabilizuje i ako mu se izglasa nepovjerenje u parlamentu, "prijevremeni izbori postali bi gotovo neizbježni", rekao je Pahor.

Ako se vlada ne stabilizuje i ako mu se izglasa nepovjerenje u parlamentu, "prijevremeni izbori postali bi gotovo neizbježni", rekao je Pahor.

Na pitanje bi li nakon mogućih prijevremenih izbora bila moguća koalicija njegovih Socijalnih demokrata (SD) sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS), kako je sugerisao čelnik slovenske opozicije i bivši premijer Janez Janša, Pahor je odgovorio da se u Sloveniji zbog izbornog sistema koji diktira formiranje koalicionih vlada ništa ne može unaprijed isključiti, ali da su referendumi na kojima je Janšina stranka "rušila" zakone njegove vlade pokazali veliku različitost njihovih programa i pogleda na ono što državi u sadašnjem trenutku treba.

Državni dug

Pahor je posredno priznao kritike opozicionih stranaka da je njegova vlada u vrijeme krize udvostručila državni dug.

"Živjeli smo iznad svojih mogućnosti i to ne može trajati unedogled, uslov da održimo standard koji imamo su reforme i povećanje konkurentnosti"

No, naglasio je da je njegova vlada u povećanje duga ušla ciljano kako bi u vrijeme krize održala socijalni sklad.

Zbog takve politike njegove vlade, u Sloveniji na početku globalne krize nije bilo porasta nezaposlenosti i socijalnog raslojavanja kao u drugim državama, a razlike u platama i primanjima u Sloveniji su najniže u Europskoj uniji, zaključio je Pahor.

Bonus video: