Grčka će morati da prodaje imovinu da bi izašla iz dugova

Grčki premijer Jorgos Papandreu je obećao da će da prikupi oko 50 milijardi eura do 2015. godine putem programa privatizacije državne imovine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 07:43h

Njemačka i druge “jake” zemlje evrozone, koje nastoje da usvoje rješenje za spas prezadužene Grčke, žele da grčki kreditori iz privatnog sektora podnesu dio tereta otplate duga u zamjenu za odobrenje novih zajmova Atini, i zahtijevaju od nje prodaju državne imovine da bi se prikupila sredstva za smanjenje ogromnog duga zemlje.

Lorenco Bini, član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB), izjavio je u ponedeljak da Grčka može da proda državnu imovinu u vrijednosti od 300 milijardi eura, što je približno suma njenog ukupnog duga.

“Grčku treba smatrati solventnom i od nje treba tražiti da servisira svoj dug. Pitanje je da li je Grčka voljna da to učini”, rekao je on u Berlinu.

Grčki premijer Jorgos Papandreu je obećao da će da prikupi oko 50 milijardi eura do 2015. godine putem programa privatizacije državne imovine, uključujući prodaju nekih aerodroma, državnih firmi i objekata koji su izgrađeni za Olimpijadu 2004. u Atini, ali su sada prazni.

Kako piše beogradski Blic, bolan proces privatizacije je počeo: u ponedeljak je postignut sporazum o prodaji 10 odsto državnog udjela u kompaniji “Grčki telekom” njemačkom “Dojče telekomu”.

Ovom programu protive se javnost i sindikati, prije svega zbog toga što je vrijednost te imovine u ovom trenutnu niska zbog recesije.

Bonus video: