MALO ZLOUPOTREBA

Ministri EU o slobodnom viznom režimu za Zapadni Balkan

"Većina putnika dolazi sa dobrim namjerama", a samo mali dio njih, u 80 odsto slučajeva Romi i Albanci, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traže azil...
0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock.com
Evropska komisija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.06.2011. 07:35h

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) razmatraće danas izvještaj Evropske komisije o nadzornom mehanizmu za viznu liberalizaciju na Zapadnom Balkanu i novi predlog za izmjenu pravila o slobodnom viznom režimu koji predviđa ubrzanu proceduru za suspenziju vizne liberalizacije.

U prvom polugodišnjem izvještaju se navodi da, iako postoje brojne zloupotrebe vizne liberalizacije, "većina putnika dolazi sa dobrim namjerama", a samo mali dio njih, u 80 odsto slučajeva Romi i Albanci, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traže azil.

Kako se navodi u izvještaju, ostvaren je glavni cilj vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana - da se olakšaju veze među ljudima, poboljšaju mogućnosti poslovanja i kulturna razmena i omogućavanje boljeg upoznavanja EU.

"Države regiona, međutim, moraju da pojačaju reforme da bi se ova dostignuća učvrstila i očuvala", kaže se u izvještaju.

Prema izvještaju, dosadašnja iskustva u primeni sporazuma o readmisiji su "sasvim pozitivna", a države regiona su "učinile značajne napore" u borbi protiv zloupotreba slobodnog viznog režima i posvećene su rješavanju sadašnjih problema.

Uvođenje nadzornog mehanizma plod je kompromisa Evropske komisije i nekoliko država članica EU koje su se protivile bezuslovnoj viznoj liberalizaciji za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju iz straha da bi moglo doći do zloupotreba kakve su se pojavile po ukidanju viza za Srbiju i Makedoniju.

Preporučujemo za Vas