Španski poljoprivrednici podijelili 30 tona voća i povrća

Generalni sekretar španskog sindikata poljoprivrednika COAG Migel Lopes izjavio je da u Španiji vladaju striktni standardi u pogledu mogućnosti praćenja hrane.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 18:43h

Španski poljoprivrednici razdijelili su danas 30 tona voća i povrća na centralnom madridskom trgu Felipe II, u znak protesta zbog štete koju su pretrpjeli nakon izbijanja zaraze bakterijom ešerihija koli, kao i nezadovoljstva nadoknadama koje im je za to ponudila Evropska unija.

Na uredno postavljenim tezgama dijeljeni su krastavci, paradajz, salata, tikvice, plavi patlidžan, lubenice i breskve, prenio je Rojters. Prvobitnu ponudu kompenzacija EU za oštećene povrtare, u visini od ukupno 150 miliona eura (koja je danas povećana na 210 miliona eura), španski uzgajivači voća i povrća su ocijenili kao ponižavajuću, s obzirom na to da su samo oni pretrpjeli štetu od preko 350 miliona eura.

Generalni sekretar španskog sindikata poljoprivrednika COAG Migel Lopes izjavio je da u Španiji vladaju striktni standardi u pogledu mogućnosti praćenja hrane od "njive do trpeze", pa je zato svježe povrće i voće iz te zemlje sasvim bezbjedno.

Lopes problem vidi u daljoj distribuciji španskih prozvoda u EU, gdje se ta mogućnost praćenja gubi, na šta Španci ukazuju već godinama, tražeći da se to ispravi.

Lopes problem vidi u daljoj distribuciji španskih prozvoda u EU, gdje se ta mogućnost praćenja gubi

Njemački zdravstveni zvaničnici su prvobitno kao izvor zaraze fatalnim sojem bakterije ešerihija koli označili španske krastavce. Kasnije su to opovrgli, jer su dodatna testiranja navodno pokazala da španski krastavci jesu bili zagađeni, ali ne bakterijom od koje se dosad razboljelo više od 2.500 ljudi, a umrlo 25.

Sumnja se potom prenijela na zelenu salatu, pa na klice pasulja. Bilo je i spekulacija da zaraza dolazi iz mesa, a stručnjaci ističu da je moguće da se izvor zaraze nikad ne utvrdi. Prvobitna sumnja je, međutim, bila dovoljna da već dvije nedjelje španski uzgajivači ne mogu ništa da prodaju - ne samo povrće, nego i voće, pa nemaju novca ni za nabavku sjemena koje im je potrebno za ljetnji rod.

"Ukoliko se stvari ne poprave, moraćemo da čekamo jesen da bi ponovo nešto posijali", jada se Migel Monferer, uzgajivač krastavaca i čeri paradajza iz provincije Granade.

Španski sektor svježeg voća i povrća, prema procjeni tamošnjih farmerskih grupacija, ostvaruje godišnji promet od 15 milijardi eura, a samo je izvoz u Njemačku 2010. godine donio dvije milijarde eura.

Bonus video: